Windows 8 mag dan net gelanceerd zijn, zeven jaar oude malware heeft geen probleem om het besturingssysteem te infecteren. Het Roemeense anti-virusbedrijf BitDefender wilde weten hoe de nieuwste Windows-versie op wat oudere malware reageert. Bij de eerste test werd een verzameling van de 100 actiefste malware-families van de laatste zes maanden gebruikt.
"Om te zien of ze een Windows 8 systeem succesvol kondeen infecteren, ondanks de aanwezigheid van UAC (User Account Control), Windows Defender en andere veiligheidsverbeteringen", zegt analist Bogdan Botezatu. Een aantal van de malware-exemplaren werd gedetecteerd door Windows Defender of geblokkeerd door UAC.
"Stel je onze verbazing voor toen we zagen dat zeven jaar oude malware zoals de Zlob Trojan, een aantal AutoIT-wormen en twee generieke mass-mailer-wormen zonder enige 'compatibiliteitsproblemen' draaiden", stelt Botezatu. Zolang de malware geen UAC-rechten vereist, geen rootkit-driver installeert en niet door Windows Defender wordt herkend, wordt het gewoon uitgevoerd, concludeert de analist.
Beveiliging
Botezatu stelt dat Windows 8 over 'fantastische verbeteringen' beschikt wat veiligheid betreft, zoals de bescherming tegen rootkits. "De laatste keer dat we keken waren rootkits voor ongeveer 5% van de malware verantwoordelijk." UAC, dat ook de invloed van malware zou moeten beperken, is inmiddels zolang op de markt dat malwaremakers hun creaties hierop hebben aangepast zodat ze geen extra rechten vereisen.
"We hadden hier dan ook niet veel van verwacht." De nieuwe beveiligingsmaatregelen in Windows 8 zijn dan ook vooral bedoeld om virusscanners te ondersteunen en niet vervangen, besluit de analist.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.