Hoe de Nederlandse politie spyware inzet blijft nog altijd onduidelijk, ondanks pogingen van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) om dit te weten te komen. Eind vorig jaar liet minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten dat de politie spyware inzet. BoF wilde weten hoe de Nederlandse politie spyware toepast en diende een Wob-verzoek in.
"Het KLPD gaf een schandalig slecht antwoord: veel te laat, onvolledig en overmatig gecensureerd", aldus Rejo Zenger. Het KLPD verstrekte slechts een paar documenten rondom de vragen van de Tweede Kamer die ook nog eens grotendeels zwart waren gemaakt.
Volgens Zenger houdt het KLPD een enorme berg aan documenten achter de hand. In zijn antwoord aan de Tweede Kamer maakt de minister namelijk al duidelijk dat er documenten over de aanschaf, certificering en het gebruik van spyware bestaan.
Ongeloofwaardig
"Het is bovendien ongeloofwaardig dat de KLPD over de inzet van zo’n bijzonder zwaar opsporingsmiddel, met een enorme impact op de privacy van betrokkenen én met grote risico’s voor het slagen van het opsporingsonderzoek, niets op papier heeft staan. Bovendien is in de documenten die wél openbaar zijn gemaakt aantoonbaar te veel weggestreept", gaat Zenger verder.
De burgerrechtenbeweging was in de tussentijd al naar de rechter gestapt. "Maar zolang het KLPD niet open is over de huidige inzet van de spyware, kan vanzelfsprekend niet worden gesproken over nieuwe bevoegdheden." Het gaat dan om bevoegdheden om computers van verdachten te hacken, zowel in Nederland als het buitenland, en daar bijvoorbeeld spyware op te installeren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.