De Duitse overheid heeft een test uitgevoerd om de veiligheid van computers met Windows 7 te bepalen. Er werden twee systemen getest, één volgens de voorkeuren van de Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) en één 'standaard' machine met verouderde software. Op de voorkeurmachine van de BSI waren alle programma's up-to-date, werd Google Chrome gebruikt en was geen Java geinstalleerd.
Daarnaast werkte de gebruiker met gebruikersrechten. Als virusscanner gebruikte het systeem Microsoft Security Essentials. Het tweede systeem gebruikte Security Essentials als anti-virus, maar had IE9 als browser. Verder werd er een jaar oude versie van Java, Libre Office en Adobe Flash Player gebruikt. De installatie van Adobe Reader dateerde zelfs van 2009. De gebruiker was daarnaast als systeembeheerder ingelogd.
Malware
Vervolgens werden met de twee systemen 100 websites bezocht waarop een 'drive-by download' wachtte. Bij een drive-by download wordt er via verouderde software malware op de computer geplaatst. 36 drive-by downloads waren bij de standaard computer succesvol, terwijl de voorkeurmachine geen enkele keer besmet raakte.
Op de standaard computer wist Security Essentials tien aanvallen te stoppen. Toch liet de scanner ruim een derde van de aanvallen door. Het gebruik van Google Chrome maakte volgens het BSI ook uit. Sommige exploits kijken naar de 'user-agent' van de browser. Zodra daar Chrome in staat, werden de gebruikers naar Google.com doorgestuurd en niet aangevallen.
Als afsluitende test werd ook nog een Windows XP-computer met Internet Explorer 6 getest. Van de 100 aanvallen waren er 88 succesvol. Volgens het BSI laat dit zien hoe belangrijk een goed geconfigureerd en gepatcht systeem is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.