Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Wanneer is het toegestaan met een verborgen camera mensen te filmen? En wat mag je dan doen met de beelden?
Antwoord: Filmen en cameratoezicht zijn juridisch problematisch, omdat de wet probeert de privacy van de burger zo veel mogelijk te bewaren.
In een openbare ruimte (zoals een carport of een winkel) is het toegestaan met een vaste camera mensen te filmen, mits je mensen duidelijk daarvoor waarschuwt. Je hoeft niet met een kaartje aan te geven waar de camera's exact hangen. Sla je de beelden digitaal op, dan valt dat onder de Wet bescherming persoonsgegevens. De mensen in beeld hebben dan recht van inzage en correctie. (Probeer het eens bij de volgende winkel met zo'n sticker: "Goedemorgen, ik zag dat u mij filmt in deze winkel, mag ik een kopie?")
In een besloten ruimte mag je alleen filmen (met vaste óf losse camera) als dat duidelijk is gemeld. De regels zijn daar dus iets strenger. Ook dan geldt de Wbp, en als je dus zonder toestemming filmt dan moet je een zwaarwegend verhaal hebben waarom jouw cameratoezicht belangrijker is dan de privacy van je bezoekers.
Camerabeelden mogen alleen worden gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn verkregen. Hangen ze er vanwege de beveiliging, dan mogen ze niet worden gebruikt bij de functioneringsgesprekken. Wil je ze er voor beide doelen hangen, dan moet je voor beide doelen kunnen rechtvaardigen dat dat moet - of toestemming hebben. En zodra je personeel filmt, heb je sowieso toestemming nodig van de ondernemingsraad als die er is.
Beelden uit de winkel gebruiken voor verkooptrainingen komt ook vaak voor. Dat is een probleem: de bezoekers hebben geen toestemming gegeven daarvoor, en dit valt absoluut niet te rechtvaardigen onder "beveiliging".
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.