Minister Schippers van Volksgezondheid heeft onlangs een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarmee zorgverzekeraars inzage kunnen krijgen in medische dossiers. Dit zou zorgfraude moeten tegengaan, maar deskundigen stellen dat hiervoor een wetswijziging niet nodig is.
Hoeveel zorgfraude er wordt gepleegd is onbekend. De minister liet de Erasmus Universiteit Rotterdam een onderzoek uitvoeren om haar over fraudebestrijding te adviseren. De onderzoekers concluderen dat een wetswijziging juist niet nodig is om fraude op te sporen. Er zijn namelijk voldoende mogelijkheden om met het huidige medisch beroepsgeheim fraude aan te pakken.
Er zouden echter onduidelijkheden bij zorgverleners zijn, waardoor die in de praktijk niet goed weten wat wel of niet mag. De onderzoekers adviseren de minister daarom met opleidingen meer aandacht aan de praktische invulling van het beroepsgeheim te besteden en eventueel met richtlijnen te komen. Een wetswijziging vinden ze niet nodig en ook niet logisch.
Vorig jaar oktober was een meerderheid in de Tweede Kamer al zeer kritisch over het plan van Schippers om het medisch beroepsgeheim in verband met fraude-onderzoek in te perken. Alleen de VVD steunde de eigen minister. De andere partijen begrepen niet waarom de minister zonder duidelijke reden afwijkt van het advies van haar eigen onderzoekers.
Schippers vindt dat zorgverzekeraars op dit moment onvoldoende controles uitvoeren om fraude te bestrijden. Volgens de verzekeraars komt dat onder andere omdat ze te weinig juridische mogelijkheden hebben om fraude aan te pakken. Met het wetsvoorstel wil de minister de verzekeraars beter in staat stellen om te controleren of ingediende declaraties kloppen.
Privacy Barometer, een particulier initiatief dat zich inzet voor de privacy in Nederland en over het wetsvoorstel bericht, stelt dat het medisch beroepsgeheim er is om de zorg toegankelijk te maken. "Mensen kunnen in vertrouwen hun problemen voorleggen, zonder dat ze bang hoeven zijn dat deze veelal intieme informatie ergens anders terecht komt", aldus de privacyvoorvechter.
In de Tweede Kamer moet nog over het voorstel worden gestemd. Uit voorlopige meningen blijkt dat alleen de VVD voorstander is, terwijl CDA, ChristenUnie, D66, PVV en SP hebben aangegeven tegen te zijn. De overige partijen hebben nog geen mening gegeven.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.