De maker van een populaire anti-malwaretool is woedend over een recente anti-virustest waarbij zijn product samen met Security Essentials onderaan eindigde. Het gaat om de gratis editie van Malwarebytes Anti-Malware, dat veel consumenten als aanvulling op een virusscanner gebruiken.
De gratis versie biedt namelijk geen real-time bescherming, zoals veel andere virusscanners dat wel doen. Gebruikers moeten een scan handmatig uitvoeren. Dennis Technology Labs besloot Malwarebytes Anti-Malware Free toch met real-time virusscanners en Internet Security Suites te vergelijken. De testers erkennen dat Malwarebytes verschilt doordat het geen real-time bescherming biedt.
"Het beweert echter tegen "nieuwe online dreigingen te beschermen die anti-virus niet kan detecteren" en is daarom aan dit rapport toegevoegd om deze claim te testen", zo laten de testers weten. Voor de test werden 100 malware-exemplaren gebruikt. Kaspersky Lab en Symantec's Norton weten alle 100 dreigingen te stoppen. Malwarebytes eindigt met 63 gestopte malware-exemplaren net boven Microsoft Security Essentials, dat 56 dreigingen stopt.
Malwarebytes weet de meeste dreigingen (62) te verwijderen nadat die het systeem al hebben besmet. Bij Microsoft is het aantal gestopte en later verwijderde dreigingen nagenoeg gelijk verdeeld, terwijl Kaspersky en Norton veruit de meeste dreigingen (99) stoppen voordat die zich op het systeem kunnen nestelen.
Naast de detectie van malware werd er ook gekeken hoe de pakketten met legitieme software omgaan en schone software niet ten onrechte als malware bestempelen, de zogeheten false positives. Dan zetten Kaspersky, ESET, Microsoft, AVG en Bitdefender een perfecte score neer. Malwarebytes eindigt wederom op de één na laatste plek, voor Trend Micro. Aan de hand van beide tests wordt de einduitslag berekend, waarbij Kaspersky Lab uiteindelijk de meeste punten scoort, namelijk 1157. Malwarebytes (776) en Microsoft Security Essentials (769) volgen op afstand.
Op het forum van Wilders Security is inmiddels een discussie ontstaan of het opnemen van Malwarebytes in de test wel eerlijk is. De oprichter van Malwarebytes, Marcin Kleczynski, is zelfs woedend over de test en de gegeven reden om Malwarebytes toe te voegen. Veel anti-virusbedrijven zouden consumenten namelijk testversies met real-time bescherming aanbieden.
Ook Malwarebytes doet dat, aangezien de betaalde versie van het product wel over deze beveiligingsfunctie beschikt. Daarnaast heeft Kleczynski vragen bij de test zelf. De gratis versie zou namelijk één exemplaar proactief hebben geblokkeerd, iets wat onmogelijk zou zijn, omdat de gratis versie niets blokkeert. "Deze test is een schande en een belediging van iedereen die hem leest", aldus Kleczynski.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.