Veel mensen denken dat open-sourcesoftware inherent veiliger dan gesloten software is, maar volgens beveiligingsexpert Robert Graham is dit niet waar. Graham stelt dat mensen opensource voornamelijk vertrouwen omdat ze kunnen controleren of de code geen bugs of lekken bevat.
En als ze het niet zelf kunnen controleren wordt er aangenomen dat andere mensen dit doen. Het principe van de "vele ogen" die de code controleren zou ervoor moeten zorgen dat bugs, lekken en backdoors eerder worden ontdekt. "Dit gebeurt echter zelden", merkt Graham op. Hij wijst naar de Heartbleed-bug in OpenSSL. Een ernstige fout in de code die al jaren aanwezig was en niet opviel.
"Mensen kijken niet naar opensource", gaat de expert verder. Het tegenovergestelde zou echter voor gesloten software gelden, waar bedrijven mensen inschakelen om de code door te lichten. "Ingenieurs controleren code niet voor de eer, maar wel voor het geld." Gegeven twee producten, waarvan één open en één gesloten, is het onmogelijk om te bepalen welke meer gecontroleerd is. "In veel gevallen zal het de gesloten software zijn", laat Graham weten.
Een ander probleem met de veiligheid van opensource is dat als gebruikers bijvoorbeeld een app op hun Android-toestel of iPhone willen installeren, dit eigenlijk alleen via de App stores kan. Dit houdt in dat er een binair bestand wordt gedownload en niet de code. Zonder een "build" waarvan kan worden vastgesteld dat die aan de hand van de publiek beschikbare broncode is gecompileerd, kan niet worden uitgesloten dat het binaire bestand geen backdoor bevat. "Dit houdt in dat een kwaadaardige partij opensource-bestanden net zo gemakkelijk als gesloten software kan backdooren", claimt Graham.
De bevooroordeeldheid over opensource kan tot gevaarlijke situaties denkt de expert. Een bepaalde opensourcebibliotheek en server om te chatten worden door veel mensen gebruikt. De opensourcebibliotheek is op fouten doorzocht en bleek erg buggy te zijn. Daarnaast zouden chat-applicaties een bepaalde maatregel tegen man-in-the-middle-aanvallen niet nemen. "Het is dus bekend dat het opensource-alternatief zeer kwetsbaar is, maar toch blijven mensen het gebruiken, omdat "iedereen weet" dat opensource veiliger is dan gesloten software."
Zelf gebruikt hij een commerciële oplossing van SilentCircle om te chatten, waarvan een deel van de code opensource is. "Die ziet er verschrikkelijk uit, dus het is waarschijnlijk dat er ergens een zero-day kwetsbaarheid zit, maar het is niet erger dan soortgelijke code." In het geval van chat-applicaties is er volgens Graham dan ook geen voordeel om opensourcesoftware te gebruiken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.