Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.
Vraag: Ons bedrijf heeft een arbeidsconflict met een manager. Hij staat op nonactief, maar wij kunnen niet bij zijn zakelijke mailbox. Daar komen nu mails van klanten en leveranciers binnen. Maar hij stelt dat er ook privémail in zit en dat wij er dus niet in mogen kijken. Wat moeten en mogen wij nu?
Antwoord: De privacy is belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat er spontaan niets meer mag als iemand met zijn privacy begint te zwaaien. In dit geval is de mailbox zakelijk en is de toegang tot de mailbox nodig voor het werk. Sterker nog het bedrijf lijdt schade als men niet bij de mailbox kan. Dat maakt het verkrijgen van toegang tot de mailbox rechtmatig.
Detail is dat je een reglement moet hebben waarin staat dat je dit mag doen in situaties als deze. Maar ik mag hopen dat je dát puntje wel geregeld hebt.
Natuurlijk moet je bij het vervolgens overnemen van die mailbox wel rekening houden met eventuele privémails en die niet zomaar lezen. Wellicht dat de verleiding er is (afhankelijk van de aard van het conflict) maar misbruik maken van de toegang tot die mailbox kan nadelig uitpakken in dat conflict. Het lijkt me goed om met twee mensen in die mailbox te gaan spitten en duidelijk vast te leggen wat er gedaan is en waarom.
In dat reglement zou kunnen staan dat privémails in een apart mapje moeten staan, of iets als "privé" in de onderwerpregel hebben. Als dat zo is, dan moet je dergelijke mails negeren. Ook mails van of naar zijn privérelaties (mits die bekend zijn bij het bedrijf, denk aan de partner) moet je negeren.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.