Wishful thinking. De laatste paar keer dat de burgemeesters dat lijk weer opgroeven
bleek dat toch iedere keer weer niet het geval.
Elektronisch stemmen is juist betrouwbaarder, stelt Taverne, omdat fouten bij het tellen van stembiljetten worden voorkomen.
De
techneuten (nedap lobbyisten tellen niet) denken daar anders over.
Door Anoniem op 2013-03-17 om 20:23: Het proces wat er in gang gezet wordt is abject en overduidelijk tegen de volkswil in, en dat mogen we niet laten gebeuren.
Ik weet niet waar jij "overduidelijk tegen de volkswil in" op baseert. Ik vrees dat onze vertegenwoordiging in de tweede kamer er anders over denkt (zie boven).
Aan ons om de tweede kamer the error of their ways duidelijk te maken.
Een tweede kamer die al vaker op de bek is gegaan omdat ze er daar gewoon geen idee hebben waar ze mee bezig zijn.
Door AA_CS op 2013-03-18 om 02:04: Ik zou het het liefst bij potlood en papier houden. Stemmachines zijn niet veilig, maar i-stemmen lijkt me ook niet ideaal als alternatief.
Eens dat i-stemmen ook niet ideaal is. Maar als jij zou moeten kiezen tussen stemmachines (zonder paper trail) of i-stemmen zoals ik voorstel, wat wordt het dan?
Ik zou oproepen het stemproces te boycotten. Dit is niet persoonlijk en geen reflectie op het denkwerk wat er in de systemen geinvesteerd is. Verder zou ik je wijzen op de literatuur als vergelijkingsmateriaal. Er is best al een boel geschreven over stemprocessen maar ook over procesbeveiliging en je maakt zo te zien wat basale aannamefouten.
Door AA_CS op 2013-03-18 om 02:04: Daarnaast is er een hoop malware in omloop waarvan het toch een aantal jaar duurt voor het ondekt wordt/werd en ook voor phishers ligt hier wel een kans.
Besmette computers zijn een groot probleem in het algemeen, maar ik vraag me sterk af of de business case goed genoeg is voor cybercriminelen. Phishing lijkt me geen groot probleem, relatief weinig mensen trappen hierin (als "politiek aanvaller" heb je
serieuze aantallen nodig; stemmachines zijn fantastische targets).
Je hebt maar één succes nodig en je bent binnen... in de stemmachine. Game over. Hoezo geen groot doelwit?
Daarnaast komen we niet weg met "het lijkt ons dat...", niet in deze toepassing. Laten zien dat het probleem niet kan voorkomen, anders voldoende dichttimmeren. Een van de redenen dat een papieren proces een stuk makkelijker implementeerbaar is, is dat het inert en langzaam is. Electronische processen zijn dat niet, en dat maakt ze in dit geval moeilijker controleerbaar. Precies daarom (en wegens nedap hun weigerachtigheid) zijn we weer terug gegaan.
Puur omdat het stemproces en zijn controleerbaarheid belangrijker zijn dan blitse knipperlampjes en drukknopjes, of touchscreens, wat dan ook.
De onderdrukker kan de onderdrukte ook verplichten om in het stemhokje een foto te maken van het ingevulde stembiljet en dat te tonen zodra de onderdrukte het stembureau heeft verlaten.
Kiezers verplichten hun electronische gadgets bij de deur af te geven. Voor wel vijf hele minuutjes.
Groter probleem: mijn schoonouders stemden altijd KVP en later CDA omdat dit moest van de kerk. De laatste tientallen jaren trekken steeds minder mensen zich daar wat van aan, maar het probleem is nog lang niet uitgebannen.
Dat is heel dom van de kerk. Binnenkort komt het uit en hebben ze alweer een schandaal aan de broek. Je zou toch denken dat zo'n eeuwenoude instelling een klein beetje lange termijnvisie zou hebben.
Dwang is van alle tijd, en ik ben van mening dat internetstemmen hier nauwelijks invloed op heeft. Dus ja, je hebt een argument, maar m.i. is de impact ervan klein.
Ik denk niet dat ik met je meega in dit argument. Het komt neer op kwaad + kwaad = goed.
De meeste Nederlanders internetbankieren, doen via internet aangifte inkomstenbelasting en webshoppen erop los, maar een certificaat controleren kunnen ze niet? Dan moeten ze ook niet gek opkijken als hun rekening een keer geplunderd wordt. Computers zijn complexe apparaten, van wie daar serieuze zaken mee doet mag enige basiskennis worden verondersteld.
Nee, dat kunnen ze niet. Nee, als hun rekening geplunderd wordt mag je ze dat maar beperkt aanrekenen. Als in, tot op het punt waar je kan aantonen dat ze hele domme dingen gedaan hebben. En ja, dat doen ze, maar toon het maar aan. Om te beginnen doen ze zaken met
een bank, origineel omdat die dit soort hoofdbrekens van ze overnam. Dat is een van de dingen waar je ze steeds meer voor betaalt terwijl ze steeds minder leveren, net zoals de overheid oorspronkelijk bepaalde hoofdbrekens voor je oploste, maar ondertussen.... Enfin.
En die basiskennis? Ik heb jarenlang geroepen dat die belangrijk is. "Intuitief" was belangrijker, zei de fabrikant en iedereen ging daar in mee. Basiskennis kan niet en mag niet. Mede daarom bestaat securitypuntenel in deze vorm. Dus dat argument ga ik niet in mee. Pas als iedereen een solide "principes van de computerije" achtergrond heeft meegekregen, bijvoorbeeld van de middelbare school, gaat dat argument realistisch worden. Aangezien kompjoeterles nog altijd niet verder komt dan een beetje rommelen met programmas van een bepaalde fabrikant gaat dat nog wel even duren.
Maar mijn verhaal hierboven is niet bedoeld voor de spreekwoordelijke oma. Ik heb het geschreven voor ervaren- en security-bewuste ICT-ers, in de hoop op inhoudelijke reacties die bijv. aangeven dat ik iets fundamenteels over het hoofd zie. Kennelijk niet?
Zonder diep in het model van je voorstel te duiken om redenen die ik al gegeven heb, kan je eens de literatuur bekijken op eerdere voorstellen. Onder andere Rivest (de R in RSA) heeft hier wat leuke dingen over geschreven.
Met digitaal stemmen heb je dat een paar uur eerder, Boe fucking Hoe.. echt de moeite waard inderdaad...
Zie de wens van de tweede kamer hierboven.
Als dat het enige is, dan is het tijd om de tweede kamer te laten inzien dat dit niet iets is dat ze zouden moeten wensen. De integriteit van het proces moet voorop staan en precies dat is waar ze aan morrelen. Dat moeten ze snappen. Als ze dat niet kunnen (bijvoorbeeld omdat ze allemaal politicoloog zijn en verder niets kunnen), is het tijd om de mensen daar te vervangen door minder domme mensen. Dat zeg ik wetende dat de teneur in de tweede kamer toch een ietsje anders ligt, cq dat daar nu ende momenteel heel andere dingen populair zijn.
Kan je je op de techniek gaan focusen, maar dat is hun spelletje meespelen (dat spelletje is waar ze voor hebben doorgeleerd, voor besturen wat minder), maar dat moet je zeker in dit geval gewoon niet willen. Jouw probleem is dat je de techniek te interessant vindt. Als "ervaren ICTer" zou je moeten weten dat blijven kwakkelen met een duur ding dat niet lekker werkt zo ongeveer de meest kostbare situatie in de ICT oplevert. Soms moet je zoiets gewoon grondig stuk maken en overnieuw beginnen.
Is dat niet genoeg? Moet het ICTiger? Fred Brooks, _The Mythical Man Month_, ICT-klassieker, zegt hetzelfde. Maar ook een netwerktechnicus kan het beamen. Routing blades van 50k euri die blijven crashen. Pas als ze echt stuk gaan mogen ze terug voor de RMA. Dat moet je soms een zetje geven. Of een schop. Desnoods letterlijk.
Zo ook hier: Voordat we met de techniek beginnen moeten we ons op de randvoorwaarden bezinnen. En niet alleen wij: De tweede kamer gaat met dit onderzoek daar aan voorbij. Dat mag niet.
Het logische gevolg is dat er niet nu aan een electronische implementatie begonnen kan worden zonder de fundamenten geweld aan te doen. Wil je dat niet snappen ben je onze democratie aan het verloochenen.
Ja, maar onze volksvertegenwoordigers willen stemmachines. Zie boven.
Ja, maar dat mogen ze niet willen van ons. Zie eerder bericht.
Ook in Nederland zijn er ongetwijfeld mensen die onder druk worden gezet om iets anders te kiezen dan hun eigen voorkeur, maar ik geloof niet dat internetstemmen de mogelijkheden voor "onderdrukkers" substantieel zal vergroten. Persoonlijk denk ik dat de risico's voor het algehele stemproces kleiner zijn bij wat ik voorstel dan bij stemcomputers.
Aan jou om dat geloof aannemelijk te maken.
Persoonlijk ben ik niet zo gelovig dus moet je het duidelijk laten zien. Let wel: Niet aan ons om jouw van je geloof af te helpen. Aan jou om het te laten zien.
Het schaamteloos elitair denken ('goed genoeg als kundige mensen (ons soort mensen) het goed vinden') vind ik ook vrij stuitend.
Dit is een security site. Ik vraag security mensen te helpen meedenken/analyseren of ik ergens een denkfout maak, c.q. verbeteringen voor te stellen. Helaas constateer ik voornamelijk conservatieve reacties, mensen die willen dat alles bij het oude blijft. Steek je kop maar in het zand, want dat gaat gewoon niet gebeuren.
Oh, gaan we zo beginnen. Erik, je hebt niets van de reacties gesnapt. Je praat hier namelijk door de bril van je eigen preconcepties. Dat gaat verder dan elke keer dat jij op een tegenwerping zegt "ik geloof niet dat..."
Neem bijvoorbeeld jouw assertie dat dit een security site is: Je vergeet dat het stemproces moet worden geimplementeerd door volstrekte leken. Daar begin je al met je denkfouten. Je doet aannames die niet waar te maken zijn, en je wuift tegenwerpingen zondermeer weg. Je zit zelf met je kop in het zand, gezellig naast de tweede kamer.
Ik heb je nou al drie keer verteld dat het probleem geen technisch probleem is en dus ook niet puur technisch opgelost kan worden. Dat heeft niets met conservatisme van doen. Dat heeft alles te doen met constateren dat de electronische implementatie van het gewenste stemproces onoverkomelijke problemen oplevert die niet in een paar jaartjes op te lossen zijn. Dat heeft zelfs het Duitse constitutionele hof door. Dáár wel. Maar daar zijn ze dan ook Gründlich.
Maar hier moet er toch dit ideetje doorgedrukt worden. Misselijkmakend, Erik. Je zakt af naar het niveau van "jullie lopen achter". Nou en? Ik schrijf met de hand als dat handiger is. Ik fiets of loop als dat handiger is. Stemmen zonder computers blijkt handiger. Om hele goede redenen. Dan doen we dat.
Laat ik er nog aan toevoegen dat stemcomputers afgeschoten zijn door technisch diep onderlegde personen en dat de ongevraagde invoering daarvoor kennelijk zonder behoorlijk technisch inzicht of zelfs maar deliberatie gebeurd is. Met andere woorden, hier, met deze opstelling, verlies je geloofwaardigheid, Erik. Maar, toegegeven, in den haag zou je in goed gezelschap zijn.
Vanavond nog op het nieuws: eerst zijn overal bankfilialen vervangen door flappentappen, en nu worden ook die flappentappen weggehaald. Over 10 jaar zal er nauwelijks nog contant geld worden gebruikt. Kinderen van tegenwoordig weten niet meer wat een cassettebandje of een floppy is. Dat heet vooruitgang. Live with IT!
Dus alles wat nieuw is, is per definitie goed? Dus kritiek op een ovfaalkaart, een EPD, een rekeningrijden, een gebrek aan anonimiteit online of bij electronisch betalen, en nog zo twintig overheidsICTfaals mag niet want "het is nieuw"?
Ik denk niet dat jij snapt hoe wij ooit de berevellen ontstegen zijn, Erik. De tweede kamer ook niet, maar zoals jij beweert zouden we het hier beter moeten weten. Ik zie het niet zo.