Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.
Vraag: Ik heb mijn huis beveiligd met camera's. Deze filmen ook mijn voortuin en een klein stukje van de weg, direct voor mijn huis. Daarmee zou ik dus een misdrijf in de straat kunnen filmen, in theorie. Moet ik de beelden dan aan de politie geven?
Antwoord: Het is toegestaan ter beveiliging van je eigen huis en erf camera's te hanteren, mits je dat duidelijk aankondigt aan bezoekers. Als je bij die beveiliging een klein stukje van de weg filmt, is ook dat toegestaan.
Dergelijke beelden zijn bruikbaar als bewijs, en iedereen is gerechtigd om aangifte te doen van misdrijven als ze daar kennis van hebben. Dus ja, je mag die beelden aan de politie geven als jij meent dat daar iets strafbaars op te zien is.
Het kan ook zijn dat niet jij maar de politie meent dat de beelden strafbare feiten laten zien, en dan bij jou aanklopt om een kopie van de beelden te krijgen. Dat ligt juridisch lastiger: hiervoor moet de politie een bevel van de officier van justitie hebben.
En als die beelden mensen herkenbaar in beeld brengen (wat meestal zo is bij cameratoezicht) dan moet je strikt gesproken zelfs een machtiging van de rechter-commissaris hebben. Dit omdat zulke beelden 'bijzondere persoonsgegevens' van mensen onthullen, met name hun ras of etnische afkomst. En die gegevens mag de politie alleen met zo'n machtiging opvragen. (Hoewel.)
Soms hoor je wel dat agenten het 'vrijwillig vragen', oftewel we vorderen niets maar we vragen alleen maar, u mag nee zeggen. Of juist, we hebben geen tijd om die rechter-commissaris te bellen dus geef nou die beelden even. Dat is allebei tegen de wet. Een agent mag niet vragen, alleen vorderen, wanneer het gaat om een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer (of een ander grondrecht). Je staat dus in je recht als je zo'n verzoek weigert. Sterker nog: ga je mee in zo'n verzoek, dan worden de beelden (mogelijk) onbruikbaar als bewijs omdat ze zonder machtiging gevorderd zijn.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.