In de Security Tip van de week geeft elke week een andere professional, expert, onderzoeker of lezer een security tip. Persoonlijke tips, variërend van het veilig configureren van Windows, een handige security tool of het juist instellen van een firewall, waarmee de tipgever zijn systeem, applicatie of netwerk veiliger maakt.
Heb jij ook een leuke, originele, maar bovenal goede security tip die niet mag ontbreken, stuur dan een mail naar redactie@security.nl.
Deze week de tip van Tom Welling
Veilig Wi-Fi gebruiken op het vliegveld
Luchthavens staan erom bekend dat er vaak nep Wi-Fi-hotspots zijn. Dit betekent dat als je op reis gaat en gebruik maakt van het internet op een luchthaven, persoonlijke informatie zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardnummers, onbeschermd door de lucht kan zweven en zodoende een perfect doelwit wordt voor cybercriminelen.
Er zijn verschillende dingen die je van tevoren en op het vliegveld kunt doen om het risico op inbreuk te verkleinen. Hieronder een aantal tips.
Wat je kunt doen vóórdat je op reis gaat:
Beveilig je laptop – Er is geen betere manier om je data te beschermen tegen hackers, virussen, spyware en spam dan door een sterke persoonlijke firewall te gebruiken die je kunt vinden in beveiligingssoftware suites. Deze firewall-technologie zorgt ervoor dat hackers geen toegang hebben tot je persoonlijke gegevens, mocht je gebruik maken van een openbaar Wi-Fi-netwerk op het vliegveld.
Beveilig je mobiele apparaten, zoals tablets en mobiele telefoons – Om eventuele fraude te voorkomen, kun je overwegen om een beveiligings-app op je mobiele telefoon te installeren voordat je het huis uitgaat. Hiermee zijn je apparaten niet alleen beschermd tegen misbruik van vreemden bij verlies of diefstal, het programma detecteert en verwijdert ook mobiele bedreigingen, ongewenste gesprekken en berichten.
Controleer je instellingen – Stel alle Bluetooth-apparaten in op “verborgen” en niet op “zichtbaar”. Als je geen Bluetooth-functie gebruikt, zorg er dan voor dat deze helemaal is uitgeschakeld. Schakel ook de locatievoorzieningen uit op je smartphone.
Reset je wachtwoorden – Gebruik goede en moeilijk te kraken wachtwoorden voor je mobiele apparaten, laptops en tablets. Zorg ervoor dat iedereen waarmee je reist hetzelfde doet. Ook is het goed om het ESN van je telefoon te kennen. Dit is een elektronisch serienummer dat goed van pas komt als je apparaat gestolen wordt of als je het kwijtraakt (dit nummer kun je terugvinden bij de instellingen op je apparaat onder “informatie”). Verander je netwerkconfiguratie naar automatisch en selecteer handmatig de draadloze netwerken waarmee je verbinding maakt, zodat je apparaat dit niet automatisch selecteert.
Back up – Maak voordat je op reis gaat een back up van je documenten, programma’s en je persoonlijke gegevens.
Maak geen reclame over je reis op sociale netwerken – Hoe leuk het ook is om je plannen te delen met vrienden en familie, plaats geen informatie online over de datum, plek en tijd wanneer je weg bent. Criminelen zijn altijd op zoek naar allerlei hints over hoe ze jou het beste kunnen bestelen. Op het moment dat jij iedereen laat weten welke data en tijden je niet thuis bent, is het voor hen wel heel gemakkelijk. Wees dus voorzichtig met sociale netwerken als het gaat om vakantiedetails.
Check de apparaten van je kinderen – Gebruiken je kinderen laptops, tablets of smartphones? Zorg ervoor dat alle apparaten goed beveiligd zijn met de juiste software. Met een goede beveiliging kun je veilig surfen en socializen op meerdere apparaten en ben je ook beschermd tegen kwaadaardige websites. Bij verlies van belangrijk huiswerk, muziek, foto’s of een favoriete game, kun je hiermee ook functies herstellen en online zaken terug halen.
Wat je kunt doen tijdens het reizen:
Vermijd het betalen van rekeningen en andere financiële transacties – Probeer financiële zaken af te handelen voordat je naar je bestemming vertrekt. In geval van nood kan het altijd, maar probeer deze zaken zoveel mogelijk vooraf te doen, zodat je gebruikersnamen en wachtwoorden niet hoeft in te voeren op een onbeveiligd Wi-Fi-netwerk. Je kunt ervan uitgaan dat het gebruik van Wi-Fi kwetsbaar is, vooral op vliegvelden, beperk daarom zoveel mogelijk het gebruik van email.
Attendeer je kinderen op de risico’s – Vertel je kinderen nog eens over veilig en slim gebruik van internet op openbare plekken. Geef bijvoorbeeld aan dat ze moeten oppassen als mensen erg dichtbij komen zitten; laat ze nooit hun gebruikersnamen en wachtwoorden delen; moedig offline spellen en video’s aan in plaats van online activiteiten, zeker tijdens het wachten op een vliegveld.
Let op de omgeving – “Glurende surfers” zijn oplichters die op zoek zijn naar mensen die helemaal opgaan in hun online activiteiten en niet merken dat iemand meekijkt tijdens het invoeren van wachtwoorden of andere informatie. Deze identiteitsdieven kun je vinden op het vliegveld, in een hotellobby of in een bar of restaurant – overal waar je gedachteloos kunt surfen op internet. Onthoud altijd, als jij het tijdschrift van de persoon naast je kunt lezen, hij of zij waarschijnlijk ook het scherm van jouw apparaat kan lezen. Met een goedkoop privacy-scherm dat je over je bestaande scherm kunt plaatsen, kun je dit voorkomen. Deze kun je in de meeste elektronicawinkels aanschaffen.
Zet het delen van documenten uit – Zet de functie om documenten te delen uit zodra je op het vliegveld bent. Als je veel belangrijke persoonlijke data op je apparaat hebt staan, denk er dan aan om deze ergens anders op te slaan.
Tenslotte, zorg ervoor dat openbare hot spots je reis niet verpesten. Wees altijd voorzichtig met internet tijdens je reis. Zorg ervoor dat je slim, bewust en beschermd bezig bent!
Veilige reis!
Tom Welling is Senior Technical Account Manager bij Symantec.
Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel van de auteur en reflecteert niet noodzakelijk de zienswijze van Security.NL.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.