image

Computerreparateur bekijkt privéfoto's van klant

donderdag 29 januari 2015, 11:02 door Redactie, 23 reacties
Laatst bijgewerkt: 29-01-2015, 16:06

Consumenten die problemen met hun computer hebben kunnen die niet zomaar bij alle reparateurs en winkels ter reparatie aanbieden, zo blijkt uit een uitzending van het televisieprogramma Rambam. Voor de uitzending was het geheugen uit het geheugenbankje van een laptop deels los gehaald en was er spyware geïnstalleerd waarmee de werkwijze van de reparateur in de gaten kon worden gehouden.

Niet alleen stellen de reparateurs verkeerde diagnoses, in één geval blijkt de reparateur privébestanden zoals foto's en filmpjes te bekijken. Het is niet de eerste keer dat computerreparateurs vanwege hun gedrag negatief in het nieuws komen. Ruim vijf jaar geleden in 2009 deed de Britse televisiezender Sky precies hetzelfde als Rambam en betrapte een reparateur die gevonden foto's en inloggegevens voor Facebook, Hotmail en een online bankrekening naar zijn USB-stick kopieerde. De man werd uiteindelijk tot een gevangenisstraf van 9 maanden veroordeeld.

Reacties (23)
29-01-2015, 11:12 door Anoniem
je zou je verbazen over wat er in repair centers van grote fabrikanten gebeurt met je prive data...
iets met usb sticks iig en externe harde schijven.
29-01-2015, 11:21 door Anoniem
Waarop ik me dan voorzichtig afvraag waarom je überhaupt een HDD waar foto's en filmpjes op staan uit handen geeft. Maar ik zal wel niet intelligent genoeg zijn om dat te begrijpen.

Data staat niet op een lokale disk. Dat staat op iets externs waar je minstens 2 backups van hebt. Computer stuk? Er zal vast wel *iets* op staan, maar niet veel. Externe disk stuk? Pakken we de volgende. Hoe moeilijk is het nou eigenlijk?
29-01-2015, 12:10 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 29-01-2015, 12:11
[Verwijderd]
29-01-2015, 12:11 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 29-01-2015, 12:13
[Verwijderd]
29-01-2015, 12:15 door Anoniem
Hier gaat geen enkele PC naar een reparateur daar ik ze zelf in elkaar steek en ook insta voor het onderhoud.

Mocht u toch uw computer aan een reparateur willen laten 'onderzoeken', dan is het geen oeverdreven optie om de gegevens en foto's die u lief zijn even weg te schrijven naar een externe (USB3) HD.

In bepaalde gevallen (ooit eens horen vertellen) moet je nog opletten met bepaalde reparateurs daar het best zou kunnen zijn dat er bepaalde goede onderdelen uit uw pc verdwenen zijn en men ze vervangen heeft door wat anders.

Bij mij zal een reparateur niet rijk worden. (Ik schreef dit wel uit oogpunt van een thuisgebruiker)
29-01-2015, 12:20 door Anoniem
Ik denk dat inloggegevens voor websites e.d. vaak op een systeemschijf te vinden zullen zijn en het advies om je foto's e.d. op een externe schijf te plaatsen voorkomt dan ook niet dat iemand er met je Facebook account vandoor gaat of iets dergelijks.

Wat mij verbaast is het amateurisme van de "reparateurs", die blijkbaar niet goed functionerende systemen van klanten gebruiken zonder ze op malware te scannen (anders hadden ze geïnstalleerde spyware wel gevonden) en de harde schijf niet uitbouwen en als externe schijf aan een computer hangen als ze er zo graag op willen grasduinen...
29-01-2015, 13:35 door Anoniem
Door Anoniem: je zou je verbazen over wat er in repair centers van grote fabrikanten gebeurt met je prive data...
iets met usb sticks iig en externe harde schijven.

Het zou me alleen verbazen als er _niks_ mee gebeurt ...
29-01-2015, 13:41 door Anoniem
Wat raar. Als mij word gevraagd om de computer te repareren, dan probeer ik het waar de klant bij is, & laat die dan ook duidlijk zien waar ik bij kan, & vraag dan of dat de bedoeling is.
29-01-2015, 13:46 door Anoniem
Door U-7: Misschien moet er wel een screening komen door de politie. In veel beroepen heb je dat al dat een VOG of politievergunning vereist is. De kandidaat mag dan niet met de wet in aanraking zijn geweest om een beroep uit te oefenen.
Ik vrees echter dat malafide computerreparateurs na hun straf hun praktijken gewoon kunnen hervatten.

Wat verwacht je daarvan ?
Een VoG krijgen is een probleem als je ergens voor veroordeeld bent, en de VoG nodig hebt voor een andere baan.

Wat denk je dat de pak- en veroordelingskans is voor een PC boer die een rondkijkt op een binnenkomende 'defecte' compu ?
Feitelijk alleen als die dom genoeg is om vondsten verder publiek te maken en het slachtoffer dat tegenkomt, of misschien rechtstreeks aan de PC eigenaar laat blijken rondgekeken te hebben.
En dan moet het slachtoffer ook nog aangifte doen, moet de politie zin en tijd te onderzoeken, en moet de OvJ willen vervolgen en DAN pas is er iemand die een VoG probleem heeft bij een volgende vergelijkbare baan als de nieuwe werkgever om een VoG vraagt.
29-01-2015, 14:01 door Anoniem
Dit is niet iets vreemds voor mij. Winkels die extra servers hebben voor MP3 en FIlms van klanten hun systemen te halen heb ik helaas gekend, net als het spitten door foto's en andere gegevens. Ook dat is voor mij de reden waarom ik nooit een normale PC zou achterlaten in een winkel, pas geleden een laptop laten maken met een kapot (ding moest echt helemaal uit elkaar anders had ik het zelf gedaan) keyboard, maar wel eerst even een kale windows opgezet en daarna weer Linux. Want ook verhalen van mensen die een systeem terug kregen met virussen en mallware ken ik helaas ook.

Een monteur moet gewoon het systeem maken als er hardware matig wat mis mee is, en voor de rest er uit blijven. Maar helaas is de realiteit anders.
29-01-2015, 14:07 door Anoniem
Door Anoniem: Waarop ik me dan voorzichtig afvraag waarom je überhaupt een HDD waar foto's en filmpjes op staan uit handen geeft. Maar ik zal wel niet intelligent genoeg zijn om dat te begrijpen.

Data staat niet op een lokale disk. Dat staat op iets externs waar je minstens 2 backups van hebt. Computer stuk? Er zal vast wel *iets* op staan, maar niet veel. Externe disk stuk? Pakken we de volgende. Hoe moeilijk is het nou eigenlijk?

Ik vind jouw beredenering erg arrogant. Realiseer je wel dat veel mensen niet zo begaan met computers zijn? En dat dat maar goed is ook. Want anders hebben vele van ons geen werk meer.
29-01-2015, 14:25 door Anoniem
Misschien moet er wel een screening komen door de politie. In veel beroepen heb je dat al dat een VOG of politievergunning vereist is.

Tja, en denk je dat je aan de hand van zo'n screening erg betrouwbaar kan voorspellen of een reparateur wel/niet netjes met je gegevens om gaat ? Het lijkt mij weinig waard (de meeste van deze reparateurs zullen ook geen strafblad ofzo hebben).
29-01-2015, 14:31 door EKTB
Door U-7: Misschien moet er wel een screening komen door de politie. In veel beroepen heb je dat al dat een VOG of politievergunning vereist is. De kandidaat mag dan niet met de wet in aanraking zijn geweest om een beroep uit te oefenen.
Ik vrees echter dat malafide computerreparateurs na hun straf hun praktijken gewoon kunnen hervatten.
Als je een strafblad hebt en alsnog op een nette manier aan je geld wilt komen, is de enige manier een eigen bedrijf op te richten.
29-01-2015, 14:41 door Anoniem
Door Anoniem:Mocht u toch uw computer aan een reparateur willen laten 'onderzoeken', dan is het geen oeverdreven optie om de gegevens en foto's die u lief zijn even weg te schrijven naar een externe (USB3) HD.

Het grootste deel van de gebruikers lukt het niet om gegevens weg te schrijven naar een externe HD als de comptuer kapot is.

Peter
29-01-2015, 15:01 door Anoniem
Dat is ook de reden fat ik het zelf ben gaan leren, bij mijn eerste computer een foutje in office twee weken wachten en 100 gulden betalen aan de experts dat nooit meer.
Ik ben het zelf gaan leren hardware software bios flashen alles doe ik nu zelf een beetje lef en proberen en je houd veel geld in je zak en bent ook niet meer afhankelijk van de "experts".
29-01-2015, 15:25 door Anoniem
Ik leverde laatst mijn macbook in voor reparatie bij IVIZI. De man had het lef mij te vragen naar mijn wachtwoord :$. Natuurlijk niet gegeven en gezegd je kan me de pot op. Als je de schijf nodig hebt formatteer hem dan maar.
29-01-2015, 16:01 door Anoniem
"...zo blijkt uit een uitzending van het televisieprogramma Rambam."
Na het klikken op de 'Rambam' link in het nieuwsbericht, word ik doorgestuurd naar
een 1 minuut en 34 seconden durend 'tijd voor een stukje ontspanning' parodie filmpje
met de titel: "Laptop kapot? Rambam repareert hem wel! De laptopmonteur!"

De begeleidende tekst na de link verwijst niet naar de uitzending. Wat is de bedoeling
van het nieuwsbericht dat in feite verwijst naar een 2 artikels van respectievelijk 5 jaar
en 6 jaar geleden?
29-01-2015, 16:23 door Anoniem
De rambam ..

Dat lijkt niet netjes van die computerreparateur.
Komt in de uitzending ook aan bod waarom die reparateur foto's heeft geopend?

Het kan namelijk best zijn, misschien niet in dit geval maar dan wel in een ander geval, dat er bij eveneens softwarematige aangelegenheden, updaten bijvoorbeeld, er wat programma's worden geopend om te kijken of die het doen.
Weet je wat voor langetermijn after support heisa je hebt als er iets veranderd is of ook maar iets niet lijkt te doen? Mocht je er al op in gaan. Denk even aan de poll rondom familie en vrienden helpen met pc problemen. Voor anderen is het hun dagelijkse werk.

Misschien pakte deze of gene reparateur dus even een recent item om te openen en om te zien of het programma werkte.
Ziedaar deze vreselijke hemeltergende privacy schending.
Laten we in dit soort gevallen reparateurs vooral in een wedstrijdje politiek correct kielhalen met pek en veren besmeuren.
Publieke schandpaal minimaal!

En hoewel ik op zich ook vind dat je dit als reparateur/computersupporter waar je kan moet vermijden, vanuit principieel opzicht en vanuit zelfbescherming, staat het in een nogal groot contrast met de algehele eigen houding van Nederlanders ten opzichte van privacy.
Als ze het woord al kennen en kunnen uitleggen.

In de eerste plaats heeft geen Nederlander wat te verbergen, dat schreeuwen we al dan niet ernaar gevraagd dagelijks in koor van de daken.
In de tweede plaats neemt ongeveer, noem eens wat, 95% van de digitale spullen gebruikers vrijwel tot geen moeite de eigen privacy ook maar enigszins te beschermen.
Daarnaast pleurt eenzelfde 95% de hele dag door elke scheet die ze laten, goed multimediaal gedocumenteerd op elk social media kanaal dat ze kunnen verzinnen.
Gaat vrijwel iedereen dagelijks ongelezen akkoord met privacy schendende voorwaarden in ruil voor gratis, ik kan echt niet zonder, mijn vrienden en familie doen het ook.

Wat nou privacy?
Delen is de mode!
Doen we massaal.

Wie zich buiten de publiciteitsgeiligheid van Rambam, je moet toch wat als programma?, serieus zorgen maakt over een geopende foto maar daarnaast en over het algemeen geen enkele moeite doet om op wat voor manier dan ook de eigen privacy te beschermen, mag zichzelf in vervoorbijgaande trap gerust hypocriet noemen.
Hypocrietttt !!


Waarom vertrouwen we juist die anonimiteit van anonieme winkels eigenlijk?
Dat is toch raar?

Als je je spullen inlevert bij een winkel heb je een zeker virtueel privacy voordeel omdat je de reparateur niet kent en hij jou waarschijnlijk ook niet.
Een voordeel ten opzichte van een vriend, een buurman of computerhulp die je kent.
Het nadeel van die anonimiteit is dat je geen enkel idee hebt wat er met je spullen gebeurt, iets waar consumenten op zijn best ook bewust niet bij stil willen staan omdat dat waarschijnlijk ook een veiliger idee geeft.

Bij dit voordeel is het dan wel te hopen dat die reparateur het niet te gek maakt en het functioneel houdt.
Over het algemeen zal het die reparateur echt aan zijn achterste roesten wat jij op je pc hebt staan.
Die kijkt vast bijna nergens meer van op en het interesseert hem ook niet want hij is bezig met zijn werk, een computer werkend krijgen.
Tijd is geld, mocht iemand dat vergeten zijn.

Wat is dan de oplossing?
Voor beheer en behoud van wat of meer privacy en dergelijke zijn best wat oplossingen te bedenken, namelijk wat educatie ertegenaan om een van de hier genoemde of andere technische oplossingen te implementeren.
Computerkennis, inzicht en ervaring? Een danig gemis onder veel computergebruikers.

Maar ja, investeren in een beetje, bah saaie, computerles?
Wat! Geld uitgeven? Voor privacy? Haha, echt niet en laat maar?
Ook weer die 95%.
Dat geeft op zich niets, dat is een keuze, but you can't have it all.

Hollanders?
Het consumenten voordeeltje en het consumenten gemak zullen het altijd winnen van principes.
Neem daarom deze optie in de beoordeling eens mee : onder meer groot en sterk in onverschilligheid, met als het puntje bij het paaltje komt een grote dosis hypocrisie erbij!

Kijk voortaan vooral ook eerst naar je eigen houding voordat je je ook druk maakt over het gedrag van anderen en gemakzucht aangrijpt om anderen of een hele beroepsgroep zwart te maken.
29-01-2015, 16:38 door Anoniem
Het grootste deel van de gebruikers lukt het niet om gegevens weg te schrijven naar een externe HD als de comptuer kapot is.

Tja, of dat onlogisch is, hangt natuurlijk erg af van de vraag wat er kapot is. Als jouw interne harddisk kapot is, en niet meer benaderd kan worden, dan zal het jou ook niet lukken om gegevens weg te schrijven naar een externe harddisk.

Indien je moederboard defect is, en vervangen moet worden, dan wordt het (zonder extra hardware) ook vrij lastig. Om maar wat te noemen. Of wil jij zeggen dat jij met een kapotte computer altijd alles kan ?
29-01-2015, 17:38 door johanw
Ach, als ze een keer kinderporno vinden en dat verklikken aan de politie zijn ze weer de held van sommigen. Ik denk dat de politie dat soort gedrag eigenlijk helemaal niet erg vind, doen ze zelf ook als ze de kans krijgen. Al maakte die kerel die probeerde te internetbankieren met gecopieerde gegevens van een klant PC het wel heel erg bont.
29-01-2015, 18:06 door Anoniem
zelf kom ik vaak bij mensen thuis om pc te repareren, backupppen van data laat ik ze ook zelf doen op hun eigen usb/hdd . persoonlijke data wil ik niet op mijn schijf hebben staan, je kan het natuurlijk deleten waar ze bijstaan maar ook thuis weer (un)deleten . mocht ik toevallig prive data gezien hebben wordt ook als niet gezien beschouwd, wat het ook mocht zijn.
29-01-2015, 23:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ik leverde laatst mijn macbook in voor reparatie bij IVIZI. De man had het lef mij te vragen naar mijn wachtwoord :$. Natuurlijk niet gegeven en gezegd je kan me de pot op. Als je de schijf nodig hebt formatteer hem dan maar.

Tsja, best een logische vraag, want erg veel reparatie heeft natuurlijk te maken met OS, drivers en eventueel corrupte installaties.
Of zelfs na een duidelijk ander fysiek defect (beeldscherm vervangen bv) wil je als reparateur liefst toch even testen met het OS zoals de klant dat start, en niet alleen met een eigen boot image.

En ook _heel_ terecht dat een reparateur niet blindelings een disk gaat formatteren, omdat de overgrote meerderheid van klanten natuurlijk geen backups heeft, en _hun installatie_ terug wil, niet slechts een blanco werkende computer.
30-01-2015, 12:59 door Anoniem
Hier vragen we altijd netjes aan de klant of er data op staat die we niet mogen zien en of er data op staat die niet verloren mag gaan voor we aan een pc gaan werken en houden daar ook serieus rekening mee .
We zitten ook in een luxe positie dat we tijd en aandacht kunnen besteden aan klanten en hun spulletjes , de kwaliteit en privacy gaan hier voor het gewin en dat mag zelfs af en toe geld kosten .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.