In de tweede helft van dit jaar zal het Kabinet verschillende tests met het eID-stelsel uitvoeren, de opvolger van DigiD waarmee burgers en het bedrijfsleven straks bij zowel de overheid als bedrijven kunnen inloggen. De tests zijn bedoeld om het gebruik van zowel publieke als private inlogmiddelen te testen.
Op dit moment biedt de overheid twee verschillende manieren van inloggen: burgers gebruiken DigiD en ondernemers eHerkenning. Daarnaast hebben bedrijven hun eigen systemen om hun klanten online te laten inloggen, van gebruikersnaam en wachtwoord tot smartcards en tokens. Het eID Stelsel wordt de standaard voor inloggen bij online dienstverlening.
Burgers, consumenten en ondernemers kunnen dan uit meerdere inlogmiddelen zelf het middel kiezen waarmee ze bij een organisatie willen inloggen. Ze zijn daardoor niet afhankelijkheid van één elektronisch identificatiemiddel; bijvoorbeeld bij uitval of storingen zijn andere opties van inloggen mogelijk.
Naast het bieden van identiteitsdocumenten in de fysieke wereld wil de overheid ook documenten bieden waarmee burgers zich online kunnen identificeren. Daarom worden er verschillende pilots gestart waarbij fysieke wettelijke identiteitsdocumenten geschikt worden gemaakt om als digitaal inlogmiddel te gebruiken. Inloggen met de identiteitskaart of het rijbewijs wordt alleen mogelijk op websites van de overheid en van organisaties die een publieke taak uitvoeren en dus niet op zakelijke websites.
Andersom wordt in de pilots het gebruik van geschikte inlogmiddelen van bedrijven op websites van de overheid en de bovenbedoelde organisaties getest, zoals een bankpas. Het Kabinet zegt nog geen onomkeerbare besluiten over het eID Stelsel te nemen. Eerst zal er via de pilots ervaring worden opgedaan met het stelsel als standaard in de praktijk.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.