25-06-2015, 13:57 door Anoniem:
Voor wat betreft de gratis afschermende hoesjes die je soms kunt krijgen: het is een beetje de vraag of dit afdoende is.
Wat ik heb gezien is iets met alufolie o.i.d.. Aluminium folie schermt goed af tegen elektrostatische velden, maar minder goed tegen wisselende elektromagnetische velden: er dringt altijd iets doorheen. Het signaal wordt wel gedempt, maar niet volledig tegengehouden. (zoiets hebben we ook gezien bij de GSM-telefoon in de magnetron, elders op dit forum).
Het zou daarom best kunnen dat meer dan 1/10 deel van het signaal toch nog door het "aluhoesje" heen gaat.
('k hoop het binnenkort eens te gaan meten)
Testje inmiddels gedaan. Hoe?1. Uit stevig karton 2 stukken op creditcardformaat (86mm x 54mm) geknipt
2. Beide "kaarten" doorvlochten met koperdraad, beginnend vanaf de buitenkant aan één stuk door "rechthoekig
spiraalvormig" naar binnen toe, zodat er zich 3 aaneengesloten windingen vormen op enkele mm naast elkaar.
3. Eenvoudige digitale oscillator gebouwd met frequentie van 13 á 14 MHz. Deze aangesloten op één van deze kaarten.
Dit functioneert als de actieve zender. Daarbij maatregelen genomen om harmonischen van de blokgolf nog wat te onderdrukken door van de zenderkaart een LC-kring te maken die is afgestemd op ca. 13,5MHz (C=150pF)
4. Meetprobe van oscilloscoop op ontvangerkaart aangesloten en op ca. 1 á 2 cm afstand gehouden van de zender.
5. Achtereenvolgens gemeten zonder het afschermende hoesje en mét het afschermende hoesje over de ontvanger heen.
Resultaat viel alleszins mee. Met het "gratis aluhoesje" bleef er minder dan 1% van het signaal over.
Daarmee betrad ik het gebied van meetfouten, vooral veroorzaakt door instraling van de actieve zender op de aardklem van de meetprobe en op de meetkabels. Heb deze meetfout geprobeerd te reduceren door zorgvuldige herpositionering van de meetkabels/probe en differentiaalmeting. Op grond hiervan schat ik in, dat het hoesje misschien zelfs ook nog wel 99,5% van het signaal tegenhoudt.
Gewone aluminiumfolie schermt af in eenzelfde orde van grootte. Exacte meting zoals gezegd lastig i.v.m. provisorische meetopstelling. Maar bijv. twee laagjes aluminiumfolie lijkt niet onder te doen voor het gratis beschermhoesje.
(één laagje schermt ook al prima af; lijkt al heel dicht in de buurt te zitten van het gratis beschermhoesje)
Kennelijk heeft aluminiumfolie met afschermen van frequenties rond 13,5MHz nauwelijks een probleem.
Wel is belangrijk dat de bankpas helemaal in zijn beschermhoesje zit. Wanneer hij er enkele mm uitsteekt, dan wordt er duidelijk meer signaal gemeten dan wanneer de bankpas helemaal in zijn aluhoesje zit.
Laatste opmerkingen: in de bankpas zit een chip. Deze moet om te beginnen eerst voldoende stroom krijgen om te kunnen werken. De hiervoor benodigde energie verkrijgt de chip via het uitgezonden signaal van de actieve zender.
(de actieve zender is normaalgesproken de betaalterminal waar je je bankpas bij moet houden bij het afrekenen)
Maar de bankpas krijgt op 13,5MHz niet genoeg stroom om te starten wanneer er een aluhoesje om de bankpas heen zit. Gevolg: een bankpaschip zendt in zo'n geval
helemaal niets uit. Dit is bescherming nr.1.
Maar stel dat een "crimineel krachtige turboboostzender" door alle afscherming heen toch nog voldoende spanning opwekt, zodat de chip begint te werken. Of misschien wordt er om de chip te voeden een tweede, relatief lage frequentie gebruikt die nauwelijks door alufolie wordt afgeschermd. In dit geval gaat de chip uitzenden. Maar altijd op een frequentie rond 13,56MHz voor zover ik weet. Het is van zichzelf al een heel zwak signaal: normaal met een bereik van max. 1 meter bij gebruik van gevoelige ontvangstapparatuur. Dus na meer dan 100x verzwakking vanwege het afschermende hoesje is het bereik nog eens een heel stuk kleiner geworden. Men moet een gevoelige reader dan wel héééél dichtbij houden om iets te kunnen ontvangen... Dit is bescherming nr.2.
Mijn conclusie: aluminiumfolie biedt best al een redelijk goede bescherming wanneer de bankpas niet wordt gebruikt. Maar met een extra mu-metaal afscherming (of misschien blik???... kenmerk van beide materialen: het is magnetisch, dus een magneetje plakt er aan vast) zal je ook nog kunnen voorkomen dat de bankpaschip kan worden gevoed met
laagfrequent energie die ver beneden de 13,5MHz ligt. Daarmee zal ook in deze gevallen worden voorkomen dat de bankpas überhaupt zal gaan uitzenden. Dit biedt dan dus nog een extra stukje zekerheid, die je naar mijn verwachting echter waarschijnlijk zelden of nooit nodig zult hebben. (en verder zou je als een soort stoorzender bijv. nog een verbruikte NS-dag-chipkaart erbij kunnen stoppen, of een chipkaartje uit de gratis verspreidde "Spoordeelweken" ; )