image

Veroordeling AIVD'er voor lekken naar Telegraaf blijft in stand

dinsdag 31 maart 2015, 15:22 door Redactie, 5 reacties

De veroordeling van een medewerker van de AIVD voor het lekken van staatsgeheime informatie naar de Telegraaf blijft in stand, zo heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. De Raad stelt dat de medewerker zich niet kan beroepen op het journalistieke bronbeschermingsrecht. De veroordeling van de partner van de medewerker moet wel over. De Hoge Raad vindt dat het hof onvoldoende duidelijk heeft gemaakt in hoeverre hij opzettelijk betrokken was bij het geven van de geheime informatie. De medewerker kreeg 16 maanden cel, haar partner 8 maanden.

De zaak gaat over twee publicaties in de Telegraaf in 2009; over de rol van de AIVD in het voorlichten van het kabinet over de aanleiding tot de Irak-oorlog en over de beveiliging van de Dalai Lama tijdens een bezoek aan Nederland. Omdat de AIVD vermoedde dat informatie was gelekt vanuit de eigen inlichtingendienst werden de telefoons van de betrokken journalisten door de AIVD afgeluisterd om te achterhalen of dat vermoeden juist was.

Achteraf oordeelde de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), naar aanleiding van een klacht van de Telegraaf en de betrokken journalisten, dat de inzet van de telefoontaps tegen de journalisten disproportioneel was. Volgens de rechter had de AIVD meer gewicht aan het recht van bronbescherming van de journalisten moeten toekennen dan aan het achterhalen van een mogelijk lek. De journalisten werden daarop niet vervolgd voor de schending van staatsgeheime informatie. De AIVD-ambtenaar die de informatie had gelekt en haar partner wel.

Illegaal verkregen bewijs

Tijdens het hoger beroep stelde de Hoge Raad dat het bewijs dat de AIVD onrechtmatig verkreeg door de journalisten af te luisteren in de zaak tegen de AIVD'er mocht worden gebruikt. Het hof heeft volgens de Hoge Raad terecht geoordeeld dat dit bewijs niet hoeft te worden uitgesloten van de zaak omdat het journalistieke bronbeschermingsrecht voor de medewerker niet geldt. Vanuit haar functie was de medewerker gebonden aan haar geheimhoudingsplicht. Het feit dat de CTIVD oordeelde dat de AIVD te ver was gegaan is volgens de Raad geen buitengewone omstandigheid die het lekken door de medewerker zou kunnen rechtvaardigen.

Reacties (5)
31-03-2015, 17:14 door Profeet
dat de inzet van de telefoontaps tegen de journalisten disproportioneel was. Volgens de rechter had de AIVD meer gewicht aan het recht van bronbescherming van de journalisten moeten toekennen dan aan het achterhalen van een mogelijk lek.

Ondertussen hebben ze de namen en kunnen ze die mensen kapot gaan maken voor het niet meewerken aan NaziNederland. Vernederland noemde iemand het ooit, het land waar klokkenluiders kapot worden gemaakt.
Te triest.....
31-03-2015, 17:57 door Anoniem
De journalisten werden daarop niet vervolgd voor de schending van staatsgeheime informatie.

Iets is erg snel staatsgeheim tegenwoordig.
Uiteindelijk is iedereen vogelvrij ook politici, rechters, advocaten en journalisten.
Brenno de Winter mailen heeft daarom misschien geen zin.

@ BRENNO DE WINTER
Beste Brenno waarom heb je geen account op PUBLEAKS?
01-04-2015, 16:44 door Anoniem
Natuurlijk; de AIVD hoeft zich niet aan de wet te houden, want stel je voor dat een ex-werknemer haar 'wraak' misloopt (want was het klokkeluiden van misstanden niet juist in landsbelang ?) ... belachelijk; als de overheid zich niet aan de regels houdt die ze zelf opstelt EN de controlere macht gewoon bukt ipv haar plicht doet, hoe kun je dan verwachten dat burgers die regels nog wel respecteren ...

Nederland, Bananenrepubliek van het Noorden !
01-04-2015, 21:59 door Eric-Jan H te D
Wat een flutargument van de Hoge Raad. De bronbescherming is er niet om de journalist te beschermen maar zijn bron.

Dit opent dus de deur voor de opsporingsinstanties om journalisten, advocaten, notarissen en artsen ongebreideld af te luisteren. Hooguit krijgen ze daarvoor een tik op de vingers vanwege hun acties richting deze beroepsgroepen. Maar het bewijs richting de bron kunnen ze voorts rustig gebruiken. Ik vermoed dat dit nog wel voor het EU-hof wordt gebracht.
02-04-2015, 10:35 door Anoniem
Notitie voor Nederlandse "Snowdens": Voortaan direct contact leggen met "de vijand", dat is veiliger dan naar het journaille stappen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.