Landen moeten samen concrete gedragsnormen afspreken voor het omgaan met internet, om zo de kern van internet te beschermen tegen inmenging door staten. Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken laten weten in een reactie op het rapport 'Publieke kern van het internet' dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vandaag publiceerde. In het rapport worden overheden opgeroepen om de protocollen en infrastructuur van internet met rust te laten.
Volgens de minister zijn afspraken noodzakelijk om te voorkomen dat het internet kan worden "gegijzeld" uit commerciële of overheidsbelangen. "Daarom werken we op de aanstaande cybertop op 16 en 17 april aan het inrichten van neutrale zones op het internet. Het internet is niet van overheden, het is van ons allemaal", aldus Koenders.
De minister wil dat er ook afspraken worden gemaakt over de rol van Computer Emergency Response Teams. Deze organisaties, die zich bezig houden met de veiligheid van overheidsnetwerken en andere vitale internetstructuren, moeten tijdens conflicten de status van non-combattanten krijgen. "We zien dat cyberdreigingen inmiddels zo’n niveau aan kunnen nemen dat zij een vergelijkbaar effect kunnen hebben als een conventionele aanval", gaat Koenders verder.
Hij roept dan ook op tot het ontwikkelen van normen voor staten, die zijn gebaseerd op wederzijds eigenbelang. "Dit is in mijn ogen dan ook de eerste stap naar een systeem van wapenbeheersing in cyber." Volgens de minister kan geen enkel land het zich permitteren om het internet schade te doen, omdat elk land in toenemende mate afhankelijk is van het internet. "Als je de vergelijking zou trekken met nucleaire wapens, dan zitten we nog maar in de vroege jaren vijftig." De weg naar internationale afspraken is dan ook nog lang, merkt Koenders op.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.