Op dit moment is er sprake van een gouden eeuw voor surveillance door inlichtingendiensten, maar het gebruik van encryptie om communicatie te beschermen is onmisbaar voor de vrijheid van meningsuiting en de positie van Nederland. Dat vertelde Jaya Baloo, chief security officer van KPN, tijdens de ONE Conferentie van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) in Den Haag waar Security.NL bij aanwezig was.
Baloo liet tijdens haar presentatie zien hoe inlichtingendiensten encryptie vrezen en dit als het "going dark" probleem bestempelen, waarbij de inhoud van bijvoorbeeld smartphones niet kan worden ontsleuteld en verdachten onopgemerkt kunnen blijven. Amerikaanse diensten zoals de FBI en NSA hebben de afgelopen maanden regelmatig kritiek geleverd op de beslissing van bijvoorbeeld Apple en Google om smartphones standaard te versleutelen. In één van de voorbeelden die FBI-directeur James Comey noemde beschreef hij een scenario waarbij een kind was vermist en het door het gebruik van onkraakbare encryptie niet zou kunnen worden opgespoord.
Volgens Baloo zouden er in dit geval ook voldoende andere mogelijkheden zijn om het kind op te sporen. Encryptie wordt volgens haar dan ook onterecht als risico weggezet. Politici en het publiek moeten juist zien dat cryptografie onmisbaar is, ging de KPN-beveiligingschef verder. Zowel voor de vrijheid van meningsuiting als de zakelijke positie van Nederland. "Als we willen dat Nederland een veilige plek is om eerlijk zaken te doen, dan hebben we encrytie nodig, want dat maakt ons sterk en veilig", liet ze weten.
Volgens Baloo is het belangrijk dat er een debat komt om massasurveillance te bespreken. Sinds Snowden zijn er in de Verenigde Staten bijvoorbeeld geen aanpassingen van de bevoegdheden doorgevoerd, iets waar ze zich zorgen over maakt. De KPN-beveiligingschef ziet ook niets in voorstellen van de NSA om encryptie te verzwakken, bijvoorbeeld door "split keys" toe te passen, waarbij encryptiesleutels in verschillende delen zijn opgedeeld."We moeten alle maatregelen weigeren om encryptie te verzwakken", waarschuwde ze.
Baloo pleitte juist voor echte standaarden die de democratie en burgerrechten niet in gevaar brengen. Bij het uitbreiden van bevoegdheden moet de politie dan ook vertellen en onderbouwen waarom dit nodig is. Als er geen concrete cijfers kunnen worden overhandigd moeten extra bevoegdheden niet worden overwogen. Iets wat FBI directeur Comey bijvoorbeeld niet kan, merkte ze op. Baloo besloot haar presentatie met een advies voor het publiek: "leef lang, lach veel en versleutel alles."
Een hoge politiefunctionaris in de zaal reageerde op de uitspraken van Baloo dat opsporingsdiensten voorstander van zwakke en eenvoudig te kraken encryptie zouden zijn. Iets wat volgens haar niet zo is. "Alles wat burgers kunnen doen om zich te beschermen moedigen we aan", aldus de politiefunctionaris. Juist door slimme samenwerkingsverbanden zou politie volgens de functionaris het encryptieprobleem willen aanpakken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.