KPN mag stoppen met de verouderde ATM-techniek voor snel internet, zo heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. Op een paar duizend gebruikers na, is inmiddels iedereen overgestapt op bijvoorbeeld ethernet. Vanaf het einde van de jaren 90 stapte Nederland over op breedbandinternet.
KPN introduceerde destijds ATM (Asynchronous Transfer Mode), een techniek die snel internet mogelijk maakte. In veel huishoudens kwam de bekende DSL-modem te hangen. Volgens de ACM is en was snel internet belangrijk voor onze economie en voor ons sociale verkeer. Via ATM liepen naast snel internet ook nog andere diensten die om een betrouwbare snelle verbinding vroegen.
Inmiddels is de techniek 15 jaar verder en is bijna heel Nederland overgestapt op ethernet voor snel internet. Deze techniek levert nog snellere en betere verbindingen op dan ATM. Voor ATM wordt niets meer ontwikkeld: oude programma’s krijgen geen updates meer en hardware wordt niet meer gemaakt. Onderhoud is inmiddels relatief duur geworden. "Het is niet langer verantwoord om de Nederlandse consument te laten opdraaien voor deze onnodige extra kosten", zegt ACM-bestuurdslid Henk Don.
Gebruikers van ATM zijn al een paar jaar op de hoogte van de wens van KPN om te stoppen. De enige afnemer van gereguleerde ATM is momenteel Tele2. Zij verhuren hun lijnen weer door aan andere afnemers. Die lijnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld rechtstreekse verbindingen tussen vestigingen van een bedrijf of voor een teleconferentie. KPN mag van de ACM nu per 31 december 2015 stoppen met het leveren van ATM-diensten. De provider en alternatieve aanbieders moeten zorgen dat zakelijke klanten voor die tijd zijn overgestapt naar een nieuwe dienst.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.