image

KPN mag stoppen met verouderde techniek voor snel internet

woensdag 13 mei 2015, 10:43 door Redactie, 6 reacties

KPN mag stoppen met de verouderde ATM-techniek voor snel internet, zo heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. Op een paar duizend gebruikers na, is inmiddels iedereen overgestapt op bijvoorbeeld ethernet. Vanaf het einde van de jaren 90 stapte Nederland over op breedbandinternet.

KPN introduceerde destijds ATM (Asynchronous Transfer Mode), een techniek die snel internet mogelijk maakte. In veel huishoudens kwam de bekende DSL-modem te hangen. Volgens de ACM is en was snel internet belangrijk voor onze economie en voor ons sociale verkeer. Via ATM liepen naast snel internet ook nog andere diensten die om een betrouwbare snelle verbinding vroegen.

Inmiddels is de techniek 15 jaar verder en is bijna heel Nederland overgestapt op ethernet voor snel internet. Deze techniek levert nog snellere en betere verbindingen op dan ATM. Voor ATM wordt niets meer ontwikkeld: oude programma’s krijgen geen updates meer en hardware wordt niet meer gemaakt. Onderhoud is inmiddels relatief duur geworden. "Het is niet langer verantwoord om de Nederlandse consument te laten opdraaien voor deze onnodige extra kosten", zegt ACM-bestuurdslid Henk Don.

Gebruikers van ATM zijn al een paar jaar op de hoogte van de wens van KPN om te stoppen. De enige afnemer van gereguleerde ATM is momenteel Tele2. Zij verhuren hun lijnen weer door aan andere afnemers. Die lijnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld rechtstreekse verbindingen tussen vestigingen van een bedrijf of voor een teleconferentie. KPN mag van de ACM nu per 31 december 2015 stoppen met het leveren van ATM-diensten. De provider en alternatieve aanbieders moeten zorgen dat zakelijke klanten voor die tijd zijn overgestapt naar een nieuwe dienst.

Reacties (6)
13-05-2015, 10:57 door Anoniem
Ja, ethernet is snel genoeg. Maar heeft KPN ook verteld dat ze de klant geen ethernet verbinding, maar PPPoE? Op Ethernet is IPv6 mogelijk. Op PPPoE heb ik het nog niet werkend gezien.

Deze uitspraak past precies in het straatje van KPN om Carrier-grad NAPT uit te rollen. Daarbij is het namelijk "om technische redenen" niet mogelijk om bepaalde diensten op internet aan de klanten te bieden. Diensten die wel mogelijk zijn binnen het private IP netwerk van KPN. Zo omzeilen ze de netneutraliteit wetgeving.

"Het Net" all over again?

Peter
13-05-2015, 12:10 door Anoniem
Op PPPoE werkt IPv6 ook.
13-05-2015, 12:50 door Anoniem
Bullshit. Ethernet is 4 jaar ouder dan ATM. Het is niet verouderd. Telcos hebben hun netwerk omgebouwd van sonet/isdn naar ethernet. Omdat Cisco voornamelijk ATM ondersteuning brak is en de hardware een factor 2 tot 3 duurder dan ethernet.

Het heeft dus nul komma niks te maken met verouderd want ethernet is ouder en heeft alles te maken met geld.
CPE voor KPN zijn gewoon 30% per maand tov van de CPE op basis van ATM.
Jammer dat er weer mensen zonder ballen verstand zich laten vermarketingiseren...
13-05-2015, 16:19 door softwaregeek
[Verwijderd]
13-05-2015, 18:09 door Anoniem
Het ethernet van toen is niet meer het ethernet van nu. Het heet wel hetzelfde en gebruikt grotendeels dezelfde framingformaten, maar ongeveer al het andere is meermaals vervangen ondertussen. ATM daarentegen was altijd onhip en verfoeid door de computertechneuten want heel duidelijk een telco-techniek. Het werd nauwlijks verder ontwikkeld, en bleef altijd duur.

ATM is niet zo sterk met bulk data over IP of de gebruikelijke "free for all"-communicatie in datanetwerken, maar wel prima uitgerust voor telco-taken, zoals spraak of data in gegarandeerde bandbreedte transporteren, of efficient vele virtuele verbindingen bijhouden. Etherernet kan dat waar ATM sterk is niet uit zichzelf, dat wordt er met veel kunst- en vliegwerk nog een keer bovenop gestapeld. Dat is een van de dingen die "carrier-grade" ethernet ineens weer een stuk duurder maakt.

Overigens kom je de ATM framingformaten nog wel tegen in bv. ADSL; als je je inleest kan het je opvallen dat er een curieuze "impedance mismatch" te vinden is tussen beide kanten van je ADSL-modempje en dat je door je MTU een beetje bij te stellen je een paar procent snelheidswinst kan boeken voor bulk data.
13-05-2015, 21:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Overigens kom je de ATM framingformaten nog wel tegen in bv. ADSL; als je je inleest kan het je opvallen dat er een curieuze "impedance mismatch" te vinden is tussen beide kanten van je ADSL-modempje en dat je door je MTU een beetje bij te stellen je een paar procent snelheidswinst kan boeken voor bulk data.

Je VPI/VCI en VC mux instellingen zijn een direct gevolg van ATM bij ADSL modems.

De reden waarom je geen telco wilt hebben met Cisco is vandaag wel weer eens gebleken. Bijna alle telco's die Cisco's gebruikten voor hun BGP koppeling lagen er uren uit omdat ze BGP scanner en BGP router processen op de CPU laten lopen, niet op de ASIC modules. En die CPU's uit Cisco's zijn aftandse Pentium4 chips met de power van een iPhone5/GalaxyS2
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.