Het Openbaar Ministerie is geen voorstander van een wetsvoorstel waardoor mensen die hun encryptiewachtwoord niet afstaan tot een gevangenisstraf van drie jaar kunnen worden veroordeeld. Dat laat het OM tegen Eén Vandaag weten, hoewel een verdere uitleg niet wordt gegeven. Volgens opsporingsdiensten vormt encryptie een steeds groter probleem bij de opsporing en vervolging van criminelen.
Vorig jaar stuurde Ivo Opstelten, toen nog minister van Veiligheid en Justitie, een wetsvoorstel naar de Raad van State voor advies. De wet computercriminaliteit III voorziet in de mogelijkheid om verdachten van het bezit en de handel in kinderpornografie of van terroristische activiteiten te verplichten mee te werken aan het openen van versleutelde bestanden op hun computer. De officier van justitie geeft dan, na machtiging van de rechter-commissaris, een zogeheten decryptiebevel aan de verdachte.
Staat de verdachte zijn of haar encryptiewachtwoord niet af, dan kan er een gevangenisstraf van drie jaar volgen. In Groot-Brittannië zijn verdachten al verplicht om aan een decryptiebevel mee te werken, waarbij er een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar kan worden opgelegd indien er niet wordt meegewerkt. In het verleden zijn ook al verschillende mensen wegens het niet afstaan van hun encryptiesleutel aangeklaagd.
In de uitzending van Eén Vandaag werd aandacht besteed aan de zaak Amanda Todd, waarbij de verdachte ook zijn wachtwoord niet wil afstaan. Het is politie daardoor nog niet gelukt om toegang tot de versleutelde gegevens te krijgen. Europol-directeur Rob Wainwright waarschuwt voor de gevolgen van sterke encryptie. "Het feit dat dit soort misdadigers zichzelf op zo’n sterke manier kunnen beschermen, anoniem kunnen blijven en hun communicatie kunnen verhullen. Het is een echt probleem voor ons." Hij pleit dan ook voor het aanpassen van bestaande wetgeving aan deze nieuwe ontwikkelingen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.