Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) is tegen een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt voor burgers en bedrijven om beelden van misdrijven online te zetten. Nu is het particulieren en ondernemers wettelijk nog niet toegestaan om camerabeelden van verdachten te publiceren, maar minister Steur van Veiligheid en Justitie maakte eind april bekend dat hij dit wil veranderen.
Volgens de minister kunnen camerabeelden van strafbare feiten een belangrijke rol bij de opsporing spelen. Daar komt bij dat bedrijfsleven en particulieren in ruime mate over bewakingscamera’s en smartphones beschikken. De gemaakte opnamen zouden dan ook goede aanknopingspunten kunnen bieden om misdrijven op te lossen. Aan de publicatie van de beelden worden wel verschillende eisen gesteld. Zo moet er eerst aangifte zijn gedaan van het betreffende delict. Ook moeten de camerabeelden ter beschikking zijn gesteld aan de politie.
Het CBP is echter zeer kritisch over het wetsvoorstel. Volgens de privacywaakhond heeft de regering niet duidelijk gemaakt waarom het voorgestelde middel noodzakelijk is voor de ondersteuning van de opsporing en het waarborgen van de veiligheid. Zo wijst de regering in haar wetsvoorstel ter onderbouwing naar een 'breed maatschappelijk gevoelde maatschappelijke behoefte' aan veiligheid. Maar een analyse van de aard en de omvang van het probleem dat met dit wetsvoorstel zou worden opgelost, ontbreekt volgens het CBP.
Het voorstel biedt verder geen concrete aanknopingspunten voor de veronderstelling dat de veiligheid hierdoor daadwerkelijk wordt verhoogd. Ook oordeelt het CBP dat de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer door het publiceren van camerabeelden groot is en niet in verhouding staat tot het doel van het wetsvoorstel. Daarnaast kunnen onschuldige burgers ten onrechte als verdachte worden aangemerkt. Verder meent het CBP dat het beoogde doel van opsporing ook kan worden bereikt met minder ingrijpende middelen. De toezichthouder geeft dan ook het advies om het voorstel niet in te dienen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.