image

Politie waarschuwt winkeliers voor nepbiljetten

maandag 6 juli 2015, 10:56 door Redactie, 6 reacties

De politie heeft een waarschuwing afgegeven voor nepbiljetten, die met name in Gelderland en Overijssel lijken rond te gaan. Aanleiding voor de waarschuwing is onderzoek naar een groep jongeren die ervan wordt verdacht vals geld te hebben uitgegeven. Ook zou een deel van de jongeren gehandeld hebben in valse biljetten. Dat gebeurde in en rond het Gelderse Hoevelaken.

Begin april van dit jaar kwam de zaak aan het rollen toen er bij een vereniging in Hoevelaken met vals geld werd betaald. Kort daarna bleek dat er ook op de kermis en op andere plekken met vals geld werd betaald. In het onderzoek dat volgde stuitte de politie op negen jongens uit Nijkerkerveen, Hoevelaken en Amersfoort. De verdachten zijn tussen de 15 en 21 jaar oud. Vier jongens worden verdacht van de handel in de valse biljetten, de anderen zouden het alleen hebben uitgegeven.

De verdachten kregen hun biljetten weer via een derde partij, maar troffen volgens de politie ook voorbereidingen om zelf nepbiljetten te gaan drukken. Bij verschillende huiszoekingen stuitte de politie op zaken die hiermee te maken hadden. In totaal is er voor 700 euro aan vals geld in beslag genomen. De afgelopen weken kreeg de politie op meerdere plaatsen in Gelderland en Overijssel meldingen van valse biljetten. Bij vals geld gaat het meestal om biljetten van 20 of 50 euro.

Controle

De politie waarschuwt daarom vooral winkeliers, ondernemers, organisaties van evenementen en verenigingen om geldbiljetten altijd te controleren. "Wees alert, vooral wanneer mensen een klein bedrag moeten betalen en vervolgens met een biljet van 50 euro willen betalen", zo laat de politie weten. Onlangs lanceerde De Nederlandsche Bank (DNB) een app om vals geld te herkennen. Verder vraagt de politie om altijd aangifte te doen, zodat er een beter beeld kan worden gekregen waar de valse biljetten in omloop zijn. Mensen in de omgeving van Hoevelaken die nog vals geld in bezit hebben kunnen dit de komende twee weken zonder strafvervolging bij de politie inleveren.

Reacties (6)
06-07-2015, 11:11 door john west
Deze app is geen scanner die de echte en valse selecteert.

Ze noemen gewoon 3 verschillende kenmerken,weinig zinvol.
06-07-2015, 11:45 door Anoniem
Buiten de reguliere herkenningspunten zoals patroon, watermerk en de halve logo's die bij tegenlicht een heel logo vormen e.d. is er nog één die niet onderschat moet worden.
Echt papiergeld heeft diverse drukprocedés waaronder offset en hoogdruk. Deze laatste is erg omslachtig, tijdrovend en kostbaar qua drukpers. Wanneer je het echte biljet beetpakt en snel met je duim over het papier duwt moet je enige vorm van weerstand voelen. (Hoogdruk) Probeer het verschil maar te voelen met een pagina uit een boek en een bankbiljet. Dan merk je het verschil wel. Een nep biljet voelt aan als een boekpagina. Let ook op gebruikssporen, zoals vouwen in het papier. Hoe zien die er uit. Echte biljetten kunnen heel lang mee zonder dat de inkt in de vouwen beschadigd. Neppers raken overmatig beschadigd op de vouwen. Relatief nieuwe biljetten hebben daarom extra alertheid nodig.
06-07-2015, 12:22 door Anoniem
Zou het expres zijn dat de eurobiljetten minder veilig zijn dan de guldenbiljetten die we daarvoor hadden?
06-07-2015, 15:42 door Anoniem
Door Anoniem: Zou het expres zijn dat de eurobiljetten minder veilig zijn dan de guldenbiljetten die we daarvoor hadden?

Onbewezen stelling .
06-07-2015, 16:23 door Anoniem
Dat is de pest he, als je weet dat je een briefje van 50 hebt waar je achteraf achter komt dat die nep is, als je hem wilt inleveren bij de bank of bij de politie ben je 'm kwijt, kan je inderdaad beter naar de kermis gaan en hem weer legaal maken met wisselgeld
07-07-2015, 00:59 door CrioWria
Door Anoniem: Dat is de pest he, als je weet dat je een briefje van 50 hebt waar je achteraf achter komt dat die nep is, als je hem wilt inleveren bij de bank of bij de politie ben je 'm kwijt, kan je inderdaad beter naar de kermis gaan en hem weer legaal maken met wisselgeld
Exact, zolang de banken en politie niet jouw biljet omruilen kun je het beter gewoon niet melden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.