11-07-2015, 15:30 door Anoniem:
Nou, de schijven localiseren was niet zo moeilijk in dit geval
https://www.google.com/maps/place/37%C2%B024%2717.7%22N+121%C2%B057%2721.0%22W/@37.4049162,-121.9558333,3279m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x0:0x0?hl=en
EXIF info is inderdaad handig, maar wat ik bedoel is het omgekeerde: kun je op basis van een sticker met o.a. serienummer op een harddisk achterhalen in welk land die harddisk is verkocht? Of nog beter, zo'n foto opsporen. Google en Facebook zijn ongetwijfeld ver met gezichtherkenning, maar of ze serienummers vanaf foto's van harddisks searchable maken, betwijfel ik (verras me ;)
Door Anoniem: Door Erik van Straten:
Het zou mij totaal niet verbazen als het je zo lukt om de schijf te starten en er wat data vanaf te lezen.
Ik zie het al, je weet er weinig meer van dan wat "hoe werkt een harddisk" theorie uit 1998...
Echt, Erik, DIT GAAT JE NIET LUKKEN!
Als je wilt weten waarom, maak dan eens een oude harddisk open en sluit hem aan.
Dat heb ik gedaan. Meerdere keren. Ik weet het, als er stof of ander vuil tussen een kop en een schijfoppervlak komt, kan het schijfoppervlak ter plaatse beschadigd raken, of vervelender, aan de kop blijven kleven. Als ik een schijf wil behouden doe ik dat in een stofarme ruimte (bijv. een laminar downflow kast).
Mijn punt is dat de gaten in veel schijven niet door de printplaat geboord zijn, en ook niet aan de buitenste rand van de harddisk. Ik weet dat veel harddisks na het opstarten (van de eigen firmware, die in veel gevallen van de schijf zelf gelezen wordt) wat seeks doen over verschillende tracks. Je zult moeten voorkomen dat ze daarbij in een gat "vallen" (want dan gaan de koppen stuk).
Als, in potentie, de data op de buitenste tracks nog leesbaar is, loop je het risico dat iemand met weinig geld maar veel tijd + creativiteit er nog data af kan halen. Ook jij maakt de fout te veronderstellen dat dit niet zal lukken- zonder dat je ook maar enigszins onderbouwt waarom dat onmogelijk zou zijn.
Op de middelbare school (heel lang geleden) heb ik tijdens scheikunde geleerd: alles is giftig tot het tegendeel bewezen is. Vergelijkbaar: informatie is pas vernietigd als dat aantoonbaar het geval is en door een betrouwbare partij wordt uitgevoerd (zie
https://www.security.nl/posting/415032/UMCG%3A+openbaarmaking+medische+dossiers+is+incident voor hoe het niet moet).
Als er niks boeiends op schijven staat kun je ze gewoon weggooien (beter, afvoeren zoals beschreven op sites als
http://www.wecycle.nl/). Als er vertrouwelijke gegevens op staan, vernietig ze dan zo grondig dat de kosten voor herstel van die gegevens de waarde daarvan gegarandeerd overstijgen. De kans is heel groot dat je geen expert bent op dat gebied - laat dit dan aan gekwalificeerde experts over.