Het wetsvoorstel waardoor de geheime diensten de bevoegdheid krijgen om ongericht internetverkeer via de kabel af te tappen is onuitvoerbaar en slecht voor Nederland, zo stelt telecomaanbieder Tele2. De provider reageerde op de internetconsultatie over het wetsvoorstel. Tot 1 september kunnen burgers, bedrijven en instellingen hun mening op het kabinetsplan geven. Inmiddels zijn er al 346 reacties geplaatst.
Tele2 is echter de eerste provider die reageert. Volgens het bedrijf slachten de AIVD en MIVD door dit plan "de kip met gouden eieren", namelijk de randvoorwaarden die maakten dat klant- en bedrijfsgegevens die voordien als veilig mochten worden verondersteld en waardoor Nederland een aantrekkelijke (digitale) vestigingsplaats is geworden. "Door zichzelf vrijwel onbeperkte toegang tot communicatie en databases zorgen veiligheidsdiensten ervoor dat het klimaat voor bedrijven om zich in Nederland te vestigen vanuit een financieel, privacy en beveilingsperspectief onhoudbaar wordt", aldus de provider.
Tele2 stelt dat elk bedrijf of maatschappelijke organisatie die in Nederland actief is en onder de noemer "aanbieder van communicatiediensten" valt, zijn of haar databases doorzoekbaar en het netwerk aftapbaar moet maken en de kosten hiervoor zelf moet dragen. Daardoor is het de vraag in hoeverre Nederlandse en buitenlandse bedrijven, in de wetenschap dat ze onevenredig veel tijd, geld en energie zullen moeten spenderen om de gewenste doorzoekbaarheid en aftapbaarheid te realiseren, Nederland nog als aantrekkelijk vestigingsland zullen aanschouwen, zo waarschuwt Tele2.
De provider hekelt ook de reikwijdte van het wetsvoorstel. "Er zal geen enkel onderdeel van de Nederlandse maatschappij zijn, dat niet onder de reikwijdte van de (bulk)interceptie Inlichtingen- en veiligheidsdiensten zal vallen. De wet ademt de sfeer uit dat het verkrijgen van bulkgegevens een doel op zich is, waarbij het beschikken over en het inzage hebben in volledig buiten de feitelijke eigenaar van de gegevens om plaats vindt. De effectiviteit en daarmee subsidiariteit en proportionaliteit zijn gemakshalve buiten beschouwing gelaten."
Volgens Tele2 krijgen de Nederlandse Inlichtingen- en veiligheidsdiensten straks de mogelijkheid om bevriende buitenlandse inlichtingendiensten vrijelijk te voorzien van informatie, waaronder verkeers- en verbruiksgegevens van individuele klanten, zonder dat hier enige vorm van toezicht op is. De provider concludeert dan ook dat het huidige wetsvoorstel onuitvoerbaar is, klanten opzadelt met lasten en verplichtingen die zij niet kunnen dragen, de informatiepositie van de diensten op de lange termijn vooral kan schaden en daarmee de veiligheid van Nederland in gevaar zal brengen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.