image

Politie heeft geen zicht op omvang identiteitsfraude

vrijdag 28 augustus 2015, 11:02 door Redactie, 6 reacties

De politie heeft geen zicht op de omvang van identiteitsfraude in Nederland, aangezien maar weinig slachtoffers aangifte doen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leiden. Hoewel id-fraude veel aandacht in de media krijgt is er weinig bekend over de huidige situatie in Nederland.

Op basis van een representatieve slachtofferenquête is vastgesteld dat tussen 2008 en 2012 4,6% van de bevolking (van 16 jaar en ouder) hiervan het slachtoffer is geworden. Gemiddeld bedroeg de schade 400 euro per persoon, in ruim 80% van de gevallen werd dit bedrag in die periode volledig vergoed. De maatschappelijke schade, voor banken en hun klanten, bedroeg in deze periode naar schatting 300 miljoen euro.

Ondanks het grote aantal slachtoffers blijkt dat slechts 10% aangifte bij de politie doet. Het gaat in dit geval vaak om slachtoffers die ernstige financiële schade hebben geleden. Door het beperkte aantal aangiftes heeft de politie geen goed beeld van identiteitsfraude. "Omdat relatief veel slachtoffers van identiteitsfraude geen aangifte doen van het delict dat hun is overkomen, zoals overigens voor meer vormen van cybercrime geldt, is het werkaanbod dat bij de politie terechtkomt relatief klein", aldus de onderzoekers.

Niet alleen de omvang en de geleden schade zorgen voor een probleem, ook de opsporing en aanpak van identiteitsfraude blijken lastig. Ten eerste vergroot internet de anonimiteit van daders, wat het opsporingsproces kan bemoeilijken. Daarnaast bestaat, ondanks de grote inhaalslag van de afgelopen jaren, nog steeds het probleem dat politiemensen relatief weinig kennis hebben over cybercrime en ook specifiek over identiteitsfraude, zo stellen de onderzoekers.

Schade

In hun conclusie stellen ze dat als naar de omvang en de geleden schade wordt gekeken, identiteitsfraude (4,6% in 2012) niet veel afwijkt van andere vormen van criminaliteit, zoals fietsendiefstal (3,7% van de bevolking werd slachtoffer). Ten tweede is gebleken dat de meerderheid van de slachtoffers uiteindelijk geen schade lijdt, omdat in meer dan 80 procent van de gevallen de schade meestal door de bank wordt vergoed.

Daarnaast lieten de resultaten zien dat wanneer er wel een nettoschadebedrag overblijft, meer dan 90 procent van de slachtoffers niet meer dan 50 euro kwijt is. "De uiteindelijke individuele financiële schade lijkt dus, uitzonderingen daargelaten, mee te vallen. Niettemin draaien banken en verzekeringsmaatschappijen wel op voor deze kosten - en uiteindelijk hun klanten", zo laten de onderzoekers weten.

Reacties (6)
28-08-2015, 11:28 door Anoniem
De politie doet juist moeite om dit soort aangiftes niet te hoeven opnemen, dus het is een beetje vreemd dat men nu
ineens verbaasd is dat er weinig aangiftes zijn. Het bekende verhaaltje "dat is een civiele zaak" hoe je maar al te vaak
noemen. Bovendien denk ik ook dat het doen van- en het registreren van aangifte wel een erg dure manier is om
statistiek bij te houden over criminaliteit, dus misschien moet men daar dan eens wat anders voor verzinnen.
28-08-2015, 11:29 door Anoniem
Tja zolang we het BSN als primaire identificatie blijven gebruiken, dit niet opnieuw kunnen aanvragen en iedereen het overal gevraagd wordt, gaat dit probleem alleen maar groter worden. Daarbij zou het ook helpen als overheid en bedrijven aankopen, subsidies, etc; controleren en terugkoppelen naar de natuurlijk persoon.

Door een onbevestigde koop of aanvraag zonder authentieke besvestiging ongeldig te maken, worden overheid en bedrijven gedwongen dit beter te controleren.
28-08-2015, 12:52 door Anoniem
Een copy van een ID kaart is geen geldig identiteitskaart maar op internet wordt een copy
wel gezien als een geldige identificatie.
Dat is dus gemakkelijk frauderen.
Maar is het niet zot dat een copy als rechtsgeldige identificatie wordt gezien..
28-08-2015, 14:36 door Erik van Straten
Uit het rapport: Ten tweede is gebleken dat de meerderheid van de slachtoffers uiteindelijk geen schade lijdt, omdat in meer dan 80 procent van de gevallen de schade vergoed wordt, meestal door de bank.
Bedoeld wordt natuurlijk "geen financiële schade".

Want o.a. emotionele schade kan ook groot zijn bij identiteitsfraude, en niet alle identiteitsfraude leidt ertoe dat er geld van je gestolen wordt (zie bijv.
https://www.security.nl/posting/439254/Oplichters+gebruiken+foto%27s+Marco+Kroon+voor+datingfraude en http://www.huffingtonpost.com/2011/04/24/unsecured-wifi-child-pornography-innocent_n_852996.html).
28-08-2015, 18:55 door Anoniem
Het is precies zoals anoniem 12:52h zegt. Zolang bedrijven toestaan dat je een copy van je id mag gebruiken voor bijvoorbeeld het huren van auto's of afsluiten van telefoon abonnementen dan blijft dit probleems bestaan.

Oplossing is makkelijk.. Copy id is niet rechtsgeldig en het zou ook goed zijn als het rijbewijs niet meer gebruikt mag worden voor het aangaan van transacties. (Bedenk dat je je rijbewijs sneller verliest dan je paspoort..( de 1 zit altijd in je portomonee en de andere heb je alleen bij je als je hem echt nodig hebt.))

Dus je mag weer gewoon naar de winkel voor een telefoon abonnement, is ook beter voor de werkgelegenheid:)

Maar ja het zal wel iets te praktisch zijn :)..

Ow en ins BsN nummer...dat slingert echt overal dat je je daarmee kan identificeren is echt compleet van de zotte.
28-08-2015, 22:08 door Anoniem
Tijd voor een onderzoek of agenten en met name het administratieve baliepersoneel kapabel zijn om deze aangiftes te ontvangen. Dat is het grootste gebrek in het onderzoek: iedereen man slachtoffer worden, maar wordt je door de politie geholpen? Een crimineel voert de misdaden uit waar de kleinste pakkans is en de meeste winst.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.