image

Oproep voor sneller Tor-netwerk levert 567 nieuwe servers op

dinsdag 13 oktober 2015, 14:10 door Redactie, 2 reacties

Vorig jaar deed de Amerikaanse burgerrechten beweging EFF een oproep om het aantal servers van het Tor-netwerk uit te breiden, wat uiteindelijk 567 nieuwe Tor-servers heeft opgeleverd. Tor maakt het mogelijk voor internetgebruikers om hun IP-adres te verbergen en gecensureerde websites te bezoeken.

Ook versleutelt Tor een deel van het verkeer, zodat internetproviders niet kunnen zien welke websites er worden bezocht. Dagelijks maken meer dan 2 miljoen mensen van over de hele wereld gebruik van het Tor-netwerk, zoals activisten, mensen in totalitaire regimes en internetgebruikers die hun privacy belangrijk vinden. Het verkeer van Tor-gebruikers loopt over meerdere computers, ook wel Tor-relays of nodes genoemd.

Deze servers worden door vrijwilligers beheerd en aan het Tor-netwerk toegevoegd. Om meer mensen te bewegen een relay op te zetten en het Tor-netwerk zo sneller en robuuster te maken loofde de EFF vorig jaar een 'limited-edition sticker' uit voor iedereen die een relay opzette. Voorwaarde was wel dat de relay minstens 12 maanden operationeel zou zijn. Relay-beheerders die over 1MB bandbreedte beschikten zouden daarnaast ook nog een T-shirt ontvangen.

De laatste editie van de 'Tor Challenge', zoals het initiatief wordt genoemd, is inmiddels meer dan een jaar verstreken. 567 servers die zich tijdens de challenge hadden aangemeld zijn nog steeds operationeel. Een kleine vier maanden na de oproep hadden meer dan 1600 servers zich aangemeld. Dat houdt in dat de afgelopen acht maanden zo'n 1.000 servers offline zijn gegaan. Toch maken de 567 overgebleven Tor-servers nog altijd meer dan 8,5% uit van het totale aantal van 6500 Tor-servers.

Reacties (2)
13-10-2015, 15:04 door Anoniem
Ik gebruik sinds kort Ricochet[1] en zit eraan te denken hier bij ons op kantoor ook een relay te hosten puur omdat ik het nu zelf dagelijks gebruik en Tor gebruikers er profijt van hebben als ook "normale" mensen Tor meer gaan gebruiken.
13-10-2015, 15:06 door Anoniem
[1] Ricochet: Anonymous instant messaging for real privacy https://ricochet.im
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.