Het gerechtshof Amsterdam heeft deze week bepaald dat parkeerders niet zijn verplicht om bij het parkeren in de hoofdstad hun kenteken op te geven. Sinds 1 juli 2013 moet in Amsterdam bij parkeerautomaten het kenteken van de geparkeerde auto worden ingevoerd.
Volgens privacyvoorstanders is dit een schending van het recht op privacy in de zin van anonimiteit in de openbare ruimte. Begin dit jaar won Bas Filippini, voorzitter van Privacy First, een rechtszaak tegen de gemeente Amsterdam over het kentekenparkeren. Filippini had bij het parkeren bewust geen kenteken ingevoerd. De rechtbank Amsterdam oordeelde vervolgens dat als een parkeerder geen kenteken opgeeft maar wel aantoonbaar heeft betaald, er geen parkeerboete mag worden opgelegd.
Parkeerbeheerder Cition (gemeente Amsterdam) ging niet tegen dit vonnis in hoger beroep, maar deed dat wél in een aantal andere, vergelijkbare rechtszaken van individuele burgers zonder advocaat. Het ging in totaal om acht zaken. Het Hof oordeelde dat de parkeerders op basis van de voorschriften in Amsterdam het juiste kenteken hadden moeten invoeren, maar dat de parkeerboete onterecht is opgelegd. "Immers parkeerbelasting die is betaald, kan niet worden nageheven", aldus het Hof.
Wel stelde het Hof dat parkeerders die bewust een verkeerd kenteken invoeren geen recht op een vergoeding van de in hun bezwaarfase gemaakte kosten hebben. Volgens Privacy First komt door de uitspraak het parkeerbeleid van Amsterdam en tal van andere Nederlandse gemeenten hierdoor definitief op losse schroeven te staan en is er sprake van een "grote overwinning in de strijd voor meer privacy in de openbare ruimte." Tevens wil de privacyorganisatie dat contant betalen of andere anonieme betaalmiddelen, zoals een anonieme parkeerkaart, worden heringevoerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.