Privacy - Wat niemand over je mag weten

Overname provider rechtsgeldige reden tot ontbinden contract?

11-11-2015, 21:47 door Anoniem, 8 reacties
Beste allen,

Een vraag naar aanleiding van dit bericht: http://www.nu.nl/beurs/4163014/investeerders-azen-t-mobile-nederland.html

Lang verhaal kort, ik heb een abonnement met een Nederlandse dienstverlener (wishfull thinking I know :)) en deze wordt door een buitenlandse dienstverlener overgenomen. Heb ik als consument het recht mijn abonnement kosteloos op te zeggen?

Kort verhaal lang:
Stel "mijn" provider, of dit nu telefonie- tv - en/of internetdiensten zou betreffen, zou worden overgenomen door een andere partij, heb ik dan als consument het recht om een eventueel lopend contract op te zeggen?

Ik wil hierbij wel, voor de zekerheid, benadrukken dat ik geen abonnement heb lopen waarin een "gratis" telefoon o.i.d. aan is verbonden en probeer dus ook nergens onderuit te komen v.w.b. maandlasten. Ik weet dat als algemene voorwaarden éénzijdig tussentijds worden gewijzigd ik als consument het recht heb een abonnement kosteloos te ontbinden (los van een device), bijvoorbeeld een wijziging in het aanbod van televisiezenders ten tijde van het aangaan van de overeenkomst terwijl mijn abonnement pas over een x aantal maanden opzegbaar zou zijn.

Ik heb dit bericht onder privacy geplaatst, indien nodig graag verplaatsen.

Groet,
Anoniem.
Reacties (8)
12-11-2015, 09:48 door PietdeVries
Ik denk niet dat je recht hebt om je contract op te zeggen zonder consequenties. De voorwaarden van het contract wijzigen niet, en dat is vaak een goede reden om de relatie op te zeggen. Pas op het moment dat je contract eenzijdig wordt veranderd mag je 'gratis' weg...
12-11-2015, 11:54 door Anoniem
Ik denk, dat dit een vraag voor Arnold is. Bij verandering van eigenaar van een nederlandse naar een buitenlandse, kan door de wetgeving van het land waar de buitenlandse eigenaar is gevestigd best een, indirecte, verandering van het contract plaatsvinden. Neem b.v. de nieuwe eigenaar is een amerikaans bedrijf. Dan zal de privacy-regelgeving van de US van toepassing zijn en die is duidelijk anders dan die binnen de EU.
12-11-2015, 13:22 door wica128
@TS Uhhmmm,... u weet dat T-mobile van Deutsche Telekom is, netzo iets KPN.

En nee, zolang de voorwaarden en prijzen gelijk blijven, kan je niet kosteloos opzeggen. Ookniet als de NSA t-mobile zou kopen.
12-11-2015, 20:11 door Anoniem
@PietdeVries Dank voor uw reactie echter, het is nog niet gezegd of de voorwaarden wijzigen maar dat zou wel mooi zijn aangezien dat een legitieme reden zou zijn. Zie tevens mijn vraag verderop.

@wica128 Ook u bedankt en het klopt inderdaad wat u zegt en dat weet ik, staat namelijk in het artikel dat T-Mobile een Nederlands dochterbedrijf van DT is. Veranderen de voorwaarden niet "automatisch" bij overname door een Amerikaans bedrijf/investeringsmaatschappij? Die moeten toch aan andere wetten gehoorzamen, dus andere algemene voorwaarden?

Zoals @Anoniem (11:54) m.i. correct heeft verwoord. Ook dank voor uw reactie.

Uiteindelijk heb ik meer vertrouwen in "privacy" bij een Duits bedrijf dan de genoemde Bain Capital, Providence en Liberty Global (allen US based).
Rest het Franse bedrijf Iliad, hierbij moet ik eerlijk toegeven geen idee te hebben in welke hoek ik de Fransen moet plaatsen inzake privacy, het is ieder geval een telecom bedrijf.
Bain Capital en Providence zijn investeringsmaatschappijen dus die geven 0,0 om privacy, die durf ik wel aan.

Als laatst wil ik nog vermelden niet in het bezit, of ooit geweest, te zijn van een smartphone mochten er al opmerkingen komen dat "ze" toch al alles weten.
13-11-2015, 16:24 door Anoniem
Ik denk niet dat je recht hebt om je contract op te zeggen zonder consequenties. De voorwaarden van het contract wijzigen niet

Dat recht heeft hij wel degelijk, op grond van art. 6:159 BW

"Een partij [de provider] bij een overeenkomst kan haar rechtsverhouding tot de wederpartij [de klant] met medewerking van deze laatste [de klant] overdragen aan een derde [nieuwe eigenaar] bij een tussen haar en de derde opgemaakte akte."

Indien je als klant geen medewerking wil verlenen aan het overdragen van het contract aan de nieuwe eigenaar, dan sta je volledig in je recht.

Pas op het moment dat je contract eenzijdig wordt veranderd mag je 'gratis' weg...

Indien een contract wordt overgedragen aan een nieuwe partij (het bedrijf dat het contract overneemt), dan is dat een nogal essentiele wijziging.
18-11-2015, 21:32 door Anoniem
Dat recht heeft hij wel degelijk, op grond van art. 6:159 BW

@Anoniem 13-11-2015, 16:24, dank hiervoor!

Zoekende op het genoemde artikel o.a. op onderstaande uitgekomen:
De overdrager en de overnemende derde zijn de handelende partijen bij contractsoverneming, zij beogen een contractsovergang. Art. 6:159 BW vereist een onderhandse akte, welke minimaal dient te bestaan uit twee op elkaar
volgende schriftelijke stukken, waaruit de wil van de handelende partijen blijkt en door deze partijen ondertekend dient te zijn. De wederpartij bij het contract dat men wil wijzigen door de contractsovergang is de niet-handelende partij. Zij beoogt geen contractsovergang en dient daarom beschermd te worden, omdat zij immers ongevraagd met een andere partij te maken krijgt.
bron:http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=113321 (pagina 23)

De niet handelende partij ben ik in dezen, dat lijkt mij duidelijk. Hieruit maak ik op dat ik "beschermd" ben.....

Daarom is ....Op het moment dat de contractsoverneming tot stand is gekomen neemt de overnemende derde de contractuele rechtspositie van de overdrager in beginsel in zijn geheel over met behoud van identiteit.

Lees ik dit correct dat als "in beginsel" er niets gewijzigd wordt ik geen recht heb het contract te ontbinden?
In beginsel is vrij abstract, waar ligt dan de scheidslijn?
19-11-2015, 14:24 door Anoniem
In het omschreven senario (overname T-Mobile) vermoed ik dat er geen sprake is van een overnemende 3e partij. Dat is meer in het geval bedrijf X er mee stopt, en de lopende contracten onder gebracht gaan worden bij bedrijf Y. Dat betekend namelijk ook dat de voorwaarden gewijzigd gaan worden.

In het omschreven verhaal gaat het om een overname van het bedrijf T-Mobile en niet om de overname van contracten.
Het bedrijf blijft dus gewoon bestaan, met de zelfde voorwaarden en service, enkel de eigenaar veranderd.

Toen die rijke Mexicaanse zakenman veel aandelen KPN had opgekocht was er ook een (gedeeltelijke) verandering van eigenaar, maar voor de rest veranderde er niks aan het bedrijf KPN.

Pas op het moment dat de nieuwe eigenaar de voorwaarden gaat veranderen is er een mogelijkheid tot het beeindigen van de overeenkomst. Als het bedrijf in Amerikaanse handen valt, maar de voorwaarden gelijk blijven, is ook dit geen reden voor beeindigen van het contract.

Ook een bedrijf in Amerikaanse handen moet zich aan de Nederlandse een Europeesche regelgeving houden. Als bedrijven dit niet doen, omdat ze zich bijvoorbeeld aan Amerikaanse regelgeving houden die verlicht dat ze gegevens moeten afstaan, zijn ze hier nog steeds in overtreding en kunnen ze boetes krijgen. Dat dit die bedrijven in een moeilijke positie plaatst is een andere discussie, een die op dit moment al loopt omdat safe harbor niet meer erkent wordt en er dus nieuwe onderhandelingen moeten plaats vinden tussen EU en US.
19-11-2015, 20:05 door Anoniem
Allen,

Nogmaals dank voor jullie reacties, ook die van @Anoniem 19-11-2015, 14:24.
Ik sla de aanbieding naar aanleiding van jullie reacties (een tijdelijke korting, paar euro per maand) voorlopig nog even af tot er duidelijk is welke partij T-Mobile gaat overnemen. Mijn huidige contract van 12 maanden is overigens inmiddels tot een einde gekomen en per direct maandelijks opzegbaar.

Groet,
Anoniem.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.