image

Microsoft beschermt bedrijven tegen ongewenste software

donderdag 26 november 2015, 14:16 door Redactie, 8 reacties

Microsoft heeft de zakelijke beveiligingsproducten van een nieuwe feature voorzien om zo bedrijven en organisaties tegen potentieel ongewenste software te beschermen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zogeheten softwarebundels die adware, toolbars en andere ongewenste programma's bevatten.

Volgens de softwaregigant kunnen deze programma het risico vergroten dat bedrijfsnetwerken met malware besmet raken of maken het lastiger om malware-infecties te identificeren. Ook zou het helpdesks belasten en tijd kosten om de applicaties te verwijderen. Om zakelijke gebruikers tegen dit soort software te beschermen zijn de beveiligingsoplossingen System Center Endpoint Protection (SCEP) en Forefront Endpoint Protection (FEP) met een nieuwe opt-in feature uitgebreid, zo heeft Microsoft via een blogposting bekendgemaakt.

De feature kan potentieel ongewenste programma's detecteren en stoppen, zodat ze niet worden gedownload of geïnstalleerd. Microsoft stelt dat het blokkeren van dergelijke software een uitdrukkelijke keuze moet zijn en bedrijven er verstandig aan doen om hier beleid over op te stellen. Ook moeten eindgebruikers in dit geval worden gewaarschuwd, zodat ze weten dat potentieel ongewenste programma's niet in de bedrijfsomgeving zijn toegestaan en de beveiligingsproducten dergelijke software zullen blokkeren.

Reacties (8)
26-11-2015, 14:28 door svenvandewege - Bijgewerkt: 26-11-2015, 14:29
Maar... maar... Fep, Sep, MSE en Windows Defender beschermde toch al tegen ongewenste software (pup)? Wat is hier dan nieuw aan?
26-11-2015, 14:34 door Anoniem
Het zou fijn zijn als dit ook naar Security Essentials / Windows Defender zou komen. Je kunt tegenwoordig bijna niets meer van het internet downloaden (ik kijk naar o.a. Download.com, Filehippo, SourceForge maar ook programma's als FileZilla, ImgBurn, Ccleaner, uTorrent etc etc) zonder een gigantische hoop met adware-zooi over je heen te krijgen. Bijna iedere setup heeft wel één of meerdere adware bundels. Sommige adware installeert zelfs aanvullende adware.

Microsoft biedt trouwens ook maar al te graag haar Bing Bar (want Bar klinkt beter dan Toolbar) en allerlei rotzooi aan via download.microsoft.com. Gaan ze daar ook nog eens wat aan doen?

Het grootste dieptepunt werd echt bereikt toen de officiële Java Updater de Ask.com toolbar ging installeren. Oh, en natuurlijk McAfee Security Scan Plus (jaja, Plus!).
26-11-2015, 14:56 door Anoniem
Wat is hier dan nieuw aan?
Beschermt nu ook tegen de ongewenste installatie van Windows.
26-11-2015, 15:16 door potshot
Door Anoniem:
Wat is hier dan nieuw aan?
Beschermt nu ook tegen de ongewenste installatie van Windows.
en ook tegen het bagger linux..
26-11-2015, 17:02 door Anoniem
Wat grappig. Microsoft gaat tegen ongewenste software beschermen... Laat nou zo'n beetje alles wat bij microsoft vandaan komt ongewenst zijn... Traag, onbetrouwbaar en als je het niet volkomen dichttimmert, dan is je computer van microsoft in plaats van van jou...
26-11-2015, 17:50 door Anoniem
Door svenvandewege: Maar... maar... Fep, Sep, MSE en Windows Defender beschermde toch al tegen ongewenste software (pup)? Wat is hier dan nieuw aan?

De titel is wat ongelukkig ingekort. Het gaat om PUA - *Potentially* Unwanted Software. Dat is een categorie onder duidelijk als Unwanted Software herkende troep.

PUA is een grijs gebied en daarin neemt het risico op false positives toe. Vandaar dat dit niet standaard aanstaat en nu als 'opt-in' wordt geboden.

Als het wel aanstond, of standaard aangezet werd, waren er gelijk ook weer reacties gekomen over hoe Microsoft dat toch allemaal maar durft, 'legitieme' software blokkeren.
26-11-2015, 18:11 door Anoniem
Kan ook gewoon op je pc thuis:

http://www.heise.de/newsticker/meldung/Windows-Defender-mit-verstecktem-Adware-Killer-3023579.html
26-11-2015, 18:13 door Anoniem
Ik ben een MS security specialist en heb nooit de behoefte gehad om mij negatief uit te laten over software (applicaties en besturingssystemen) van andere leveranciers.
Waarom hebben er zoveel mensen die geen verstand lijken te hebben van beveiliging (gezien hun puberale en domme uitspraken) de behoefte om zich negatief te uiten over Microsoft?

Alsof deze zogenaamde security specialisten ooit een virus hebben opgelopen terwijl ze als gewone gebruiker (dus geen admin) ingelogd zijn.
Iemand die als beheerder inlogt op een Windows systeem, 'alles' download en uitvoert (e.g. KeyGens) mag je natuurlijk niet vergelijken met iemand die als gebruiker op een alternatief besturing systeem inlogt en deze akties uit uitvoert.


I
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.