De IT-markt groeit in 2015 en 2016 sneller dan de economie, waardoor het tekort aan hoogopgeleid IT-personeel verder toeneemt, zo meldt het economisch bureau van ABN AMRO in een nieuw rapport. Overheid en bedrijfsleven worden dan ook opgeroepen om 'door te pakken' door omscholingstrajecten tot IT-specialisten nog nadrukkelijker te stimuleren. Zo kan een deel van het grote aantal vacatures worden ingevuld.
Vanuit het bedrijfsleven ontstaat meer vraag naar producten en diensten op het gebied van IT en daarmee ontstaan nieuwe vacatures. Mede daarom bestaat er een verband tussen de economische groei in de laatste tien jaar en de omzet van IT-bedrijven Vanaf het vierde kwartaal van 2013 steeg de gemiddelde omzet per IT-bedrijf elk kwartaal. In ruim acht jaar tijd is het aantal bedrijven in de sector bijna verdubbeld, van bijna 27.000 naar ruim 52.000, ook omdat veel IT'ers die hun baan kwijtraakten voor zichzelf begonnen.
Juist vanwege die digitale transformatie die diverse branches in zijn greep houdt verwacht ABN AMRO dat de omzet van de IT-sector over 2015 en 2016 sneller groeit dan de economie als geheel. Zo ontstaan nieuwe banen voor bijvoorbeeld softwareontwikkelaars. Maar er zullen ook nieuwe banen ontstaan in diverse IT-gerelateerde groeimarkten, zoals data-analyse, cloudcomputing en cybersecurity. Vanaf 2011 zijn er gemiddeld elk kwartaal 11.000 nieuwe vacatures voor IT-gerelateerde beroepen ontstaan. Een groot deel wordt niet ingevuld. Volgens de gegevens staan er gemiddeld per kwartaal ruim 9.000 vacatures voor IT-functies open.
Volgens ABN AMRO is Informatica de meest geschikte af te ronden studie voor veel van de bestaande IT-vacatures. De aanwas van de arbeidsmarkt via het aantal afgestudeerden is echter veel te laag om het aantal vrijgekomen banen op te vullen. Sinds studiejaar 2003/2004 komen er per jaar gemiddeld 4.550 nieuwe afgestudeerden vanuit het hoger onderwijs Informatica bij. Vanwege het tekort worden bedrijfsleven en overheid dan ook opgeroepen om stevig in te zetten op omscholingsprocessen van bestaand personeel.
Als het tekort niet wordt aangepakt kan dit volgens ABN AMRO gevolgen voor het vestigingsklimaat in Nederland hebben. "Er is daarin veel werk aan de winkel voor de overheid en het bedrijfsleven. Idealiter zouden omscholingsprocessen tot IT-specialist nadrukkelijker gestimuleerd worden vanuit de overheid. Goed functionerende omscholingsmechanismen kunnen een deel van het tekort het hoofd bieden. Ook is belangrijk dat het tekort door hogescholen en universiteiten als een collectief maatschappelijk probleem wordt gezien", aldus de conclusie van het rapport (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.