image

Ombudsman: gemeenten moeten ook contant geld accepteren

dinsdag 22 december 2015, 10:58 door Redactie, 8 reacties

De Nationale ombudsman vindt dat gemeenten niet alleen pinbetalingen mogen accepteren voor bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs, maar ook contante betalingen moeten toestaan. Dit oordeelt hij in een rapport naar aanleiding van een klacht over het verplicht via de pin betalen in de gemeente Leiden.

De ombudsman heeft ook andere gemeenten gevraagd hoe zij omgaan met de mogelijkheid om contant te betalen naast pinbetalingen. Naast deze klacht ontving de ombudsman meerdere signalen van burgers en belangengroepen waaruit blijkt dat burgers in de problemen komen als zij uitsluitend met pin mogen betalen. Het gaat bijvoorbeeld om dak- en thuislozen en anderen die niet over een pinpas beschikken en rondkomen van weekgeld, mensen die in de schuldsanering zitten of ter voorkoming van schulden geen pinpas hebben.

De ombudsman ziet bij gemeenten goede voorbeelden waarbij de gemeente wel een voorkeur heeft voor pinbetalingen maar bijvoorbeeld bij één loket of bij één kantoor de mogelijkheid biedt om contant te betalen. Op die manier zorgt een gemeente ervoor dat de overheid voor iedereen toegankelijk blijft. Dat past bij de constatering van de ombudsman in zijn rapport over digitalisering uit 2013. Daarin stelt hij dat de overheid ervoor moet zorgen voor iedereen toegankelijk te blijven en er altijd een alternatief kanaal moet zijn.

Een woordvoerster van de ombudsman laat tegenover Security.NL weten dat het advies om contant geld te accepteren geen verplichting is, maar gemeenten "wel wat hebben uit te leggen" als ze de aanbeveling naast zich neerleggen. Het advies zal ook worden verstuurd onder de gemeenten die bij de ombudsman zijn aangesloten. Burgers van deze gemeenten kunnen ook met het rapport van de ombudsman naar de gemeenteraad stappen en hen hierop wijzen.

Reacties (8)
22-12-2015, 11:57 door Anoniem
Bij de Gemeente Amsterdam als je auto is weggesleept kan je ook niet contant betalen.
22-12-2015, 12:07 door Anoniem
Heel goed. Contant betalen is één van de essentiële pilaren voor onze vrijheid en zal altijd geaccepteerd moeten blijven.
22-12-2015, 12:08 door Anoniem
Waarom zou je als overheid service verlenen aan de burgers voor wie je werkt? Lang leve de Amerikaanse manier van werken waarbij de lokale bevolking ook de lokale overheid via directe verkiezingen onder controle heeft! Kunnen we hier nog wat van leren....
22-12-2015, 18:25 door Anoniem
Interessant hier is dat het fenomeen dat als je beperkte mogelijkheden biedt je een aantal onschuldigen met onverwachte maar wel degelijk legitieme omstandigheden en/of gedrag benadeelt heel voorspelbaar is (simpelweg de wet van de grote getallen), maar veel moeilijker wat die dan zullen zijn. De vaak gehoorde kreet: "Laat dan maar horen wat de problemen zijn", is dan ook een drogreden.
Hetzelfde zul je ook zien met de OV-chipkaart als enige middel, zeker ook met de 'verdacht gedrag' camera's waar SNCF mee bezig is, met de belastingdienst en zijn DigID online only communicatie enzovoorts. Het goed bedoelde one size fits all model verwordt al snel via een knellend dwangbuis tot een bed van Procrustes.
22-12-2015, 21:42 door Anoniem
Door Anoniem: Bij de Gemeente Amsterdam als je auto is weggesleept kan je ook niet contant betalen.

Je hebt dan al betaald.
In natura.

Van het wisselgeld zou ik wel werk maken als ik jou was.
Daar heb je recht op.
Maar of je dat ook in contanten kan krijgen?
22-12-2015, 22:41 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Interessant hier is dat het fenomeen dat als je beperkte mogelijkheden biedt je een aantal onschuldigen met onverwachte maar wel degelijk legitieme omstandigheden en/of gedrag benadeelt heel voorspelbaar is (simpelweg de wet van de grote getallen), maar veel moeilijker wat die dan zullen zijn. De vaak gehoorde kreet: "Laat dan maar horen wat de problemen zijn", is dan ook een drogreden.
Hetzelfde zul je ook zien met de OV-chipkaart als enige middel, zeker ook met de 'verdacht gedrag' camera's waar SNCF mee bezig is, met de belastingdienst en zijn DigID online only communicatie enzovoorts. Het goed bedoelde one size fits all model verwordt al snel via een knellend dwangbuis tot een bed van Procrustes.

Thumbs up!

Je kunt het niet beter verwoorden.
Onze overheid is gelukkig niet gespeend van het Zuid-Amerika model maar als hoofdonderwerp de Engelse term 'Civil Servant' (dienaar van de burgers) zou men hier inhoudelijk een verplicht handboek moeten samenstellen voor het ambtenarenkorps!
24-12-2015, 14:59 door Anoniem
Het ambtenarenapparaat maakt deze regels niet. Het bestuur van een gemeente bestaat niet uit ambtenaren maar uit politici (wethouders, raadsleden en burgemeester). Het ambtenarenapparaat heeft de beslissingen van het bestuur (politiek) uit te voeren. Commentaar op de ambtenaren is 9 van de 10 keer dus gericht aan de verkeerde personen.
24-12-2015, 15:01 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zou je als overheid service verlenen aan de burgers voor wie je werkt? Lang leve de Amerikaanse manier van werken waarbij de lokale bevolking ook de lokale overheid via directe verkiezingen onder controle heeft! Kunnen we hier nog wat van leren....

Je bedoelt gemeenteraadsverkiezingen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.