Het wetsvoorstel Computercriminaliteit III is vandaag bij de Tweede Kamer ingediend. Het voorstel geeft politie de bevoegdheid om op afstand op de systemen van verdachten in te breken. Het voorstel voor een decryptieplicht dat verdachten verplicht om hun encryptiesleutel of wachtwoord af te staan is geschrapt.
Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie versterkt het voorstel de opsporing en vervolging van computercriminaliteit. "Dit is noodzakelijk vanwege technologische ontwikkelingen op internet en het gebruik van computers voor communicatie en de verwerking en opslag van gegevens", aldus het ministerie. Het wetsvoorstel geeft opsporingsambtenaren de mogelijkheid om gegevens ontoegankelijk te maken of te kopiëren, maar ook communicatie af te tappen of te observeren.
Op advies van de Raad van State is besloten om het ontoegankelijk maken of kopiëren van gegevens pas toe te staan bij misdrijven waarop een gevangenisstraf van acht jaar of meer staat. In een aantal gevallen kan dat ook bij misdrijven met een gevangenisstraf lager dan acht jaar. Het gaat dan om delicten waarbij er "een duidelijk maatschappelijk belang is" om een einde te maken aan de strafbare situatie.
Het ministerie laat verder weten dat ook bij de bestrijding van een botnet het onvermijdelijk kan zijn om een server binnen te dringen om gegevens ontoegankelijk te maken. Bijvoorbeeld als banken worden aangevallen door een DDoS-aanval. Er komt een algemene maatregel van bestuur waarin deze misdrijven beschreven staan. Het kan voorkomen dat er wordt besloten om gegevens ontoegankelijk te maken die zich op servers in het buitenland vinden. In dit geval is er een rechtshulpverzoek nodig als bekend is waar de gegevens zich bevinden.
In de aankondiging stelt het ministerie dat politie en justitie steeds meer last van versleuteling van elektronische gegevens hebben. Het voorstel dat verdachten via een gevangenisstraf echter verplicht om hun encryptiesleutels of wachtwoorden af te staan is geschrapt vanwege de verhouding met het nemo tenetur-beginsel, dat inhoudt dat de verdachte niet aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken.
Het wetsvoorstel staat verder de inzet van lokpubers toe en maakt het mogelijk om malafide verkopers die op internet herhaaldelijk goederen of diensten te koop aanbieden, maar niet leveren, strafrechtelijk te vervolgen. De zelfstandige strafbaarstelling heeft te maken met de ontwikkeling van het internet en de invloed daarvan op het handelsverkeer. Verder wordt heling van computergegevens als zelfstandig delict strafbaar.
De strafbaarstelling moet voorkomen dat bijvoorbeeld na een inbraak in een computer, derden de gestolen informatie in handen krijgen en vervolgens op websites plaatsen. Er komt een gevangenisstraf van maximaal een jaar op te staan. Eerder liet minister Van de Steur weten dat hij het wetsvoorstel met spoed door de Eerste en Tweede Kamer wil laten behandelen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.