Gisteren stuurde minister Van der Steur het wetsvoorstel Wet Computercriminaliteit III naar de Tweede Kamer, maar als het aan digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom ligt wordt het voorstel nog voordat het door de Eerste en Tweede Kamer wordt behandeld al ingetrokken.
Het voorstel geeft politie de bevoegdheid om op systemen in te breken en aanwezige gegevens te kopiëren of ontoegankelijk te maken. Tot 1 juli van dit jaar konden bedrijven, personen en organisaties via een internetconsultatie op het wetsvoorstel reageren, wat zo'n 37 vooral negatieve reacties opleverde. "In vergelijking met de eerder op internetconsultatie geplaatste versie is er eigenlijk weinig wezenlijks gewijzigd aan het hackvoorstel. De minister toont zich hiermee doof voor de kritiek die het eerdere voorstel opleverde", aldus Ton Siedsma van Bits of Freedom.
De organisatie maakt zich grote zorgen over de risico's voor de digitale veiligheid van burgers. Het voorstel zou politie namelijk aanmoedigen om kwetsbaarheden in systemen niet te dichten, maar open te laten, waardoor ook anderen er gebruik van kunnen maken, aldus Siedsma. Niet alleen is het een risico voor de internetveiligheid, maar vormt het ook een risico voor de privacy, zo waarschuwt de burgerrechtenbeweging.
Daarnaast zijn volgens Siedsma nut en noodzaak van de nieuwe bevoegdheden niet aangetoond. "Als het de minister menens is met het veiliger maken van de samenleving, dan is het zo snel mogelijk intrekken van het voorstel een eerste noodzakelijke stap." Bits of Freedom wil nu een campagne starten om het voorstel alsnog van tafel te krijgen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.