image

Politie stopt met standaard opvragen gastenlijsten hotels

vrijdag 5 februari 2016, 13:28 door Redactie, 5 reacties

De politie is na onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gestopt met het standaard opvragen van gastenlijsten bij hotels. Hotels en andere zogenoemde nachtverblijven zijn verplicht een nachtregistratie bij te houden. De politie mag deze overnachtingsgegevens alleen opvragen ter voorkoming van gevaar, voor opsporingsonderzoek of voor het ophelderen van het lot van vermiste personen of slachtoffers.

De politie-eenheid Oost bleek dagelijks lijsten met daarop de gegevens van alle gasten van vijf hotels op te vragen en kreeg die ook toegestuurd. Volgens de AP is het voor de politie lang niet altijd noodzakelijk al deze gegevens te verkrijgen. Het verwerken van niet-noodzakelijke gegevens is in strijd met de wet en levert bovendien het risico op van verlies, identiteitsfraude of hergebruik voor een ander doel dan het oorspronkelijke doel.

De politie heeft aangegeven dat zij alleen nog gastenlijsten bij hotels opvraagt als hiervoor een juridische grondslag bestaat. De hotels in kwestie zullen actief door de politie worden geïnformeerd dat het geautomatiseerd verstrekken van de gastenlijsten aan de politie niet is toegestaan. Mocht de politie toch ten onrechte een gastenlijst ontvangen, dan zal de lijst direct worden vernietigd en wordt de hoteleigenaar nogmaals geïnformeerd dat dit niet mag. Het vrijwillig verstrekken van gastenlijsten leverde het Van der Valk-hotel in Hengelo vorig jaar nog een nominatie voor een Big Brother Award op.

Reacties (5)
05-02-2016, 13:41 door Anoniem
als een burger iets in strijd met de wet doet komt zij er niet mee weg.
05-02-2016, 14:03 door Anoniem
Dit is niet beperkt tot "Oost". De verplichting gastengegevens te verstrekken aan de politie lijkt een landelijk fenomeen te zijn geweest.

In de jaren zeventig, toen we 's zomers soms een paar kamers verhuurden aan badgasten, kregen we op een gegeven moment een paar rechercheurs over de vloer omdat we dat deden zonder de politie in te lichten. Moesten we een register gaan bijhouden en van elke nieuwe gast nog de dag van aankomst een volledig ingevuld "gastenbriefje" afgeven op het politiebureau. Blijkbaar heeft die verplichting nog lang bestaan, als je bedenkt dat er nu nog hotels zijn die "spontaan" lijsten afleveren en dat kennelijk geautomatiseerd doen.
05-02-2016, 14:22 door Anoniem
Er bestaat nog een andere vrijwillige deel-variant, winkels en bedrijven die uit zichzelf camerabeelden delen met de politie. Banken, benzinestations, bouwmarkten.
Dat was het slimme weggetje langs de kaders van de wet van O. en T. om waar het opvragen van gegevens niet mag te omzeilen met vrijwillige en pro-actieve samenwerking, het vrijwillig verstrekken van beelden door winkeliers en bedrijven was namelijk geen probleem.

Hopelijk worden deze winkels en bedrijven ook vriendelijk op hun vingers getikt.
05-02-2016, 22:51 door Anoniem
Kan de politie niet gewoon standaard alvast álle gegevens van álle burgers van iedereen en óveral opvragen? Er kunnen immers terroristen bij zijn...
06-02-2016, 08:23 door Anoniem
Zo zie je maar weer, tegenover machtige organisaties die je kunnen maken of breken bereik je toch meer met een vriendelijk verzoek èn een megaboete bevoegdheid dan alleen met een vriendelijk verzoek.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.