Het 34-jarige meesterbrein achter een wereldwijde bankroof waarbij 55 miljoen dollar werd buitgemaakt heeft tegenover een Amerikaanse rechter schuld bekend. Het gaat om een Turkse man die verdacht wordt van het organiseren van drie aanvallen waarbij er 55 miljoen dollar werd gestolen.
De man hackte de netwerken van tenminste drie credit- en debitcardverwerkers. Vervolgens richtte hij zich op de prepaiddebitkaarten van deze verwerkers. Het gaat hier om debitkaarten die bijvoorbeeld bedrijven gebruiken voor het betalen van personeel en van tevoren worden opgeladen met een bepaald bedrag. De man verwijderde de opnamelimiet van de kaarten en verhoogde het saldo van de kaarten.
Wereldwijd stond er een leger van katvangers klaar dat de debitcardgegevens gebruikte om geld op te nemen. Hiervoor had het meesterbrein de pincode van de debitkaarten gestolen en onder de katvangers verspreid. Tijdens het werk van de katvangers monitorde hij de netwerken van de betalingsverwerkers, om zo de opnamen in de gaten te houden. Tijdens de eerste operatie in februari 2011 wisten katvangers via 15.000 frauduleuze geldopnames in tenminste 18 landen zo'n 10 miljoen dollar op te nemen.
Eind 2012 volgde een nieuwe aanval, waarbij er via 4500 geldautomaten in 20 landen 5 miljoen dollar werd gestolen. De derde operatie vond in februari 2013 plaats. Hierbij wisten de katvangers via 36.000 transacties in 24 landen zo'n 40 miljoen dollar op te nemen. Een groot deel van de inkomsten ging naar het meesterbrein. De man werd eind december 2013 door de Duitse autoriteiten aangehouden en vorig jaar juni aan de VS uitgeleverd. Hij kan een gevangenisstraf van maximaal 57,5 jaar krijgen, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.