image

Mozilla: computercode is vrijheid van meningsuiting

donderdag 17 maart 2016, 13:44 door Redactie, 7 reacties

Het verzoek van de FBI aan Apple om de eigen beveiliging te ondermijnen door een aangepaste versie van iOS te ontwikkelen is mogelijk in strijd met het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, namelijk het recht op de vrijheid van meningsuiting. Dat stelt Denelle Dixon-Thayer van Mozilla.

"Voor veel technologiebedrijven geeft hun computercode hun mening over security weer. Voor Mozilla, als een opensourcebedrijf, is het een essentiële manier om onze mening over security en veel andere onderwerpen te uiten", zo laat ze weten. Dixon-Thayer hekelt ook de stelling van de FBI dat Apple de eigen producten opzettelijk heeft ontwikkeld zodat er geen gehoor aan een gerechtelijk bevel kan worden gegeven.

"Belachelijk", zo merkt ze op. "Bedrijven zoals Mozilla voegen beveiliging toe om gebruikers te beschermen, kwaadwillenden buiten te houden en aan de openbare veiligheid bij te dragen, niet om hun technologie immuun voor gerechtelijke bevelen te maken. Als je echter iets maakt dat eenvoudig door de FBI kan worden gehackt, dan kunnen ook kwaadwillenden het eenvoudig hacken."

Dixon-Thayer waarschuwt dan ook voor de gevolgen van deze zaak voor andere technologieën en bedrijven, aangezien het dan waarschijnlijker wordt dat ook andere overheden om dit soort onveilige software gaan vragen. "Hoewel de situatie emotioneel geladen is, moet er 'niet voor één keer' een uitzondering worden gemaakt", zo laat ze weten.

Reacties (7)
17-03-2016, 15:26 door Anoniem
Dixon-Thayer waarschuwt dan ook voor de gevolgen van deze zaak voor andere technologieën en bedrijven, aangezien het dan waarschijnlijker wordt dat ook andere overheden om dit soort onveilige software gaan vragen.

Overheden die het begrip "Vrijheid van Meningsuiting" niet kennen, zullen geen probleem hebben met een dergelijke vraag. Als software vrijheid van meningsuiting is, is dat voor dergelijke overheden een uitnodiging om daar invloed op uit te oefenen. Dat doen ze nu ook al bij andere zaken die voor veel landen onder vrijheid van meningsuiting vallen.

Peter
17-03-2016, 19:28 door Anoniem
Als je die vrijheid had bij code zouden er geen mensen zijn opgepakt voor het schrijven van malware of rat. Het schrijven en verkopen zou ik geen probleem vinden, alleen de verspreiding of het verkeerde gebruik ervan is geen schrijven van code meer.
17-03-2016, 22:19 door Anoniem
Ik maak een virus dat zich via windows update verspreid. 75% van alle win pcs geinfecteerd binnen 3 dagen. Timer-kill-switch wist alle harde schijven met belanrijke data van mensen.

Waarom? Mijm vrije mening is dat harde sxhijven ook een hart hebben! Ze hebben het veel te zwaar! Ik verlicht hun werk! Wees lief voot je harde schijf!

Grapje. Maar duss, nee, code vind ik geen vreiheid van meningm overigens sta ik 100% achter apple.:
18-03-2016, 08:19 door rob - Bijgewerkt: 18-03-2016, 08:20
Door Anoniem: Als je die vrijheid had bij code zouden er geen mensen zijn opgepakt voor het schrijven van malware of rat. Het schrijven en verkopen zou ik geen probleem vinden, alleen de verspreiding of het verkeerde gebruik ervan is geen schrijven van code meer.

Hoezo niet? Er zijn toch ook mensen veroordeeld voor het verkondigen van 'haatzaainde' 'meningen'?
Het hebben van vrijheid van meningsuiting betekent niet dat *alles* geoorleefd is (discriminatie, opruiing, etc. niet toegestaan ondanks recht op vrijheid van meningsuiting).
Die strekking zou je ook kunnen doortrekken naar malware. Aangezien het schade aanbrengt aan anderen, is het tevens niet toegestaan.
18-03-2016, 11:05 door Anoniem
Door rob:
Door Anoniem: Als je die vrijheid had bij code zouden er geen mensen zijn opgepakt voor het schrijven van malware of rat. Het schrijven en verkopen zou ik geen probleem vinden, alleen de verspreiding of het verkeerde gebruik ervan is geen schrijven van code meer.

Hoezo niet? Er zijn toch ook mensen veroordeeld voor het verkondigen van 'haatzaainde' 'meningen'?
Het hebben van vrijheid van meningsuiting betekent niet dat *alles* geoorleefd is (discriminatie, opruiing, etc. niet toegestaan ondanks recht op vrijheid van meningsuiting).
Die strekking zou je ook kunnen doortrekken naar malware. Aangezien het schade aanbrengt aan anderen, is het tevens niet toegestaan.

Er zit nogal een verschil in de wetgeving in Amerika over vrijheid van meningsuiting, en die in Nederland. Dus door elkaar aanhalen maakt het er niet sterker op. In Nederland is haatzaaien niet toegestaan, in Amerika kun je de meest vreselijke dingen roepen als je je beroept op het recht op vrije meningsuiting (hoe dat recht zich verhoudt tot de Patriot act, "wie niet voor ons is die is voor terrorisme en dus een terrorist", dat is wel een hele spannende. Het McCarthy tijdperk was dat ook. In Nederland mogen wetten niet aan de Grondwet getoetst worden, en dus kan de overheid gewoon een wet invoeren die volledig tegen de Grondwet in zou druisen: moet je maar hopen dat de eerste kamer op tijd haar plicht doet. In Amerika mag het hooggerechtshof dat dacht ik wel.).

Hoe dan ook: betrek niet ons rechtssysteem op een ander land, of andersom. De discussie wordt er zo wazig van.
18-03-2016, 17:27 door Anoniem
Even los van de juridische situatie vind ik het een vreemd argument. Toegegeven, goed programmeerwerk benadert in skill level een kunstwerk, en kunst is een meningsuiting. Maar in de grond van de zaak is een programma een instrument, net als een stuk gereedschap of een auto. En dat is dan weer geen meningsuiting.

Een andere haak is dat voor zover ik weet Apple en andere deskundigen nog steeds de FBI uit mogen maken voor alles wat mooi en lelijk is. Het vraagstuk gaat niet daarover, maar over de vraag of verplicht mag worden het gebruiksvoorwerp te veranderen.

Persoonlijk vind ik, zeker nadat blijkt dat ook de andere OS bouwers zich bij het protest hebben aangesloten, samen met de nodige overige ICT bedrijven, Security coryfeeën en zelfs het US Department of Defense en de NSA (!), het argument van "experts' privilege" sterker. Het is het aloude vraagstuk of een deskundige gedwongen mag worden dingen te doen of te maken waarvan deze in diens deskundige mening - en met hem de hele beroepsgroep - vindt dat het onverantwoord is. Ik kan me niet herinneren dat de vraag in een 'westers, democratisch' land ooit zover op de spits is gedreven, voor zover mij bekend is steevast een andere uitweg gekozen (zoals benaderen van anderen).
21-03-2016, 21:14 door Anoniem
Of programmacode onder de vrijheid van meningsuiting valt? PGP heeft een interessante situatie opgeleverd toen het exporteren van sterke encryptie uit de VS verboden was omdat het als export van munitie te boek stond:
Zimmermann challenged these regulations in an imaginative way. He published the entire source code of PGP in a hardback book, via MIT Press, which was distributed and sold widely. Anybody wishing to build their own copy of PGP could cut off the covers, separate the pages, and scan them using an OCR program (or conceivably enter it as a type-in program if OCR software was not available), creating a set of source code text files. One could then build the application using the freely available GNU Compiler Collection. PGP would thus be available anywhere in the world. The claimed principle was simple: export of munitions—guns, bombs, planes, and software—was (and remains) restricted; but the export of books is protected by the First Amendment.
En de First Amendment gaat over de vrijheid van meningsuiting.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pretty_Good_Privacy#Criminal_investigation

Bedenk dat de uitingsvrijheid verder gaat dan het uiten van iets dat duidelijk een mening is (wat in de term "freedom of speech" tot uiting komt). Het uitgeven van broncode in een boek maakt duidelijk dat programmacode informatie is die niet wezenlijk anders is dan welke informatie die je in een boek kan afdrukken dan ook.

Wat ik me van nieuws over die PGP-actie herinner uit de tijd dat die plaatsvond is dat het boek was gedrukt in een font dat speciaal voor OCR ontworpen was, om OCR-fouten te minimaliseren, en dat inderdaad buiten de VS (ik dacht onder meer door Nederlandse studenten) het boek werd gescand en de code zo werd gereconstrueerd, gecompileerd en gedistribueerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.