Het versleutelen van communicatie zodat het niet door buitenstaanders kan worden afgeluisterd is in dit digitale tijdperk een basisvoorwaarde voor privacy en de vrijheid van meningsuiting, zo stelt Amnesty International. Het is voor het eerst dat Amnesty zich uitspreekt over versleuteling.
"Het verbieden van encryptie is vergelijkbaar met het verbieden van enveloppen of gordijnen', zegt Sherif Elsayed-Ali van Amnesty. 'Het is als het wegnemen van een basisvoorziening om je privéleven privé te houden." Amnesty reageerde naar aanleiding van de rechtszaak tussen Apple en de FBI. Volgens Elsayed-Ali moeten overheden die proberen in te breken in versleutelde gegevens twee keer nadenken voordat ze deze 'doos van Pandora' openen. "Het verzwakken van online privacy kan desastreuze gevolgen hebben voor vrije samenlevingen, vooral voor mensenrechtenactivisten en journalisten die onze leiders ter verantwoording roepen."
Elsayed-Ali stelt verder dat het bij de strijd tussen Apple en de FBI niet alleen om één telefoon gaat, maar om de vraag of overheden bedrijven mogen dwingen de beveiliging aan te passen waarmee de privacy van miljoenen mensen wordt beschermd. Amnesty roept overheden dan ook op om encryptie niet te dwarsbomen, maar online communicatiemiddelen juist te promoten en te beschermen. Op die manier kunnen mensen zichzelf tegen dreigingen zoals datadiefstal en spionage beschermen. De organisatie roept ook techbedrijven op gebruikers voldoende met encryptie te beschermen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.