Originally posted by Unregistered
Ik vraag me overigens af of het rondsnuffelen op een onbeveiligde computer inderdaad legaal is, of zou moeten zijn. Het binnentreden van een huis (zonder expliciete toestemming), omdat de deur toevallig niet op slot zit, heet volgens mij 'insluipen' en is dus niet toegestaan.
Tja, met automatisering zit je met enkele problemen indien je insluiping strafbaar wilt maken. Privaatrechtelijk (op persoonlijke titel) heb je in dat geval geen materiele schade indien iemand alleen rondgekeken heeft. Publiekrechtelijk (strafrechtelijk) zou iemand wellicht te vervolgen zijn op een van de volgende punten:
- er is schade aangericht (verwijdering / wijziging / manipulatie e.d.) of
- de gegevens zijn gekopieerd of
- de gegevens zijn anderzijds verveelvoudigd of
- de gegevens zijn openbaar gemaakt (WvSr 273 lid 1 sub1)
Een andere aanknopingspunt kan zijn:
- afpersing / afdreiging (WvSr 317/318)
Wellicht zou je kunnen proberen om na insluiping (indien aantoonbaar) poging tot een strafbaar feit te kunnen gebruiken, maar hier is eenvoudig over te discuseren aangezien dit onomstotelijk te bewijzen moet zijn.
Conclusie is dat het erg lastig is om strafbaar te maken dat iemand aan insluiping op een computer systeem gedaan heeft, indien deze geen sporen achter laat. Je kunt jezelf ook afvragen in hoeverre dit wenselijk is. Het bezoeken van een computer kan zo laagdrempelig zijn dat de dader niet eens door heeft dat hij fout bezig is (je mag immers niet opzettelijk handelen en een vorm van beveiliging doorbreken). Daarnaast dienen opsporingsmethoden / kosten in overeenstemming te zijn met de schade (of minstens te rechtvaardigen).
In de praktijk doen bedrijven waarbij ingebroken is vaak geen aangifte. Daar zijn diverse redenen voor:
- ze weten vaak niet waar ze aangifte zouden moeten doen (een gemiddeld politie bureau wist tot voor kort niet eens hoe je cybercrime schrijft)
- de rompslomp van een aangifte is alleen maar een extra schadepost terwijl de pakkans over het algemeen zeer klein is (probeer bijvoorbeeld maar eens een dader uit het buitenland voor het gerecht te krijgen als je geen USA bent)
- het bewijsmateriaal is vaak al gebrekkig of afwezig (een logfile openen maakt het al nagenoeg waardeloos aangezien het daarna ge-edit kan zijn door de lezer (je zou forensische tools in moeten zetten en bij voorkeur begonnen moeten zijn met heet branden van de logs naar CD-R waarbij je kunt garanderen dat de timestamps betrouwbaar zijn)
- de geleden schade is meestal relatief klein (meestal een defacement van website of een tijdje een webserver misbruikt als fileserver. Hooguit tijdelijk een onbeschikbare dienst). Over het algemeen zijn aanvullende beveiligingsmaatregelen genomen voor servers waar een groter risico voor geldt.
- schade bestaat vaak enkel uit reparatie schade (het opnieuw opzetten en configureren van de server)
- in veel gevallen wordt niet eens ontdekt dat er een hacker was, maar merkt men dat de service onderbroken is en zet men de server opnieuw op.
Uiteindelijk haalt enkel een klacht bij een ISP wat uit. Deze zien het vaak als een morele verantwoordelijkheid om hun klanten in toom te houden. Een verziekt internet hebben ze immers weinig aan. In het ergste geval kunnen ze het abonnement van de insluiper opzeggen. Deze neemt dan onder een andere naam of bij een andere provider een nieuw abonnement en gaat dan verder met zijn werk (zit hem nu eenmaal in het bloed).
Eindconclusie: beveilig je systeem fatsoenlijk, je laat je voordeur ook niet de hele dag open staan als je in Amsterdam of Rotterdam woont. Een dergelijke ´honeypot´ zou eigenlijk strafbaar moeten zijn aangezien een slecht beveiligd systeem de potentie heeft om ingezet te worden in een aanval op andere systemen (DDoS) die WEL wat aan beveiliging gedaan hebben.