image

NCTV zou onderzoek naar overname Fox-IT laten uitvoeren

maandag 11 april 2016, 12:27 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 11-04-2016, 17:31

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zou een onderzoek naar de overname van Fox-IT door de Britse NCC Group laten uitvoeren, zo blijkt uit een document dat in handen van One World en Argos (VPRO Radio) is. Het onderzoek zou moeten duidelijk maken welke gevolgen de overname voor de nationale veiligheid heeft. In november werd Fox-It voor 133 miljoen euro aan de NCC Group verkocht.

Sinds oktober 2015 doen drie hoogleraren van de Radboud Universiteit in Nijmegen in opdracht van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoek naar 'Buitenlandse investeringen en de nationale veiligheid'. "De vraag daarbij is hoe nationale veiligheidsbelangen kunnen worden gewaarborgd wanneer voormalige nutsbedrijven in handen komen van staatsbedrijven uit landen waarmee Nederland niet direct dezelfde internationale belangen nastreeft", aldus de samenvatting van het onderzoek. De overname van Fox-IT wordt hier niet bij naam genoemd, maar diverse direct betrokkenen verklaren dat het om de overname van Fox-IT gaat.

Het beveiligingsbedrijf levert allerlei diensten aan de Nederlandse overheid. Onlangs liet medeoprichter Ronald Prins tegenover NRC weten dat de overheid van tevoren over de verkoop was ingelicht. Daarbij zou de overheid volgens Prins niet bang zijn dat overheidsgeheimen nu in Britse handen komen. "De werkplaats voor onze cryptografische apparatuur is bij Koninklijk Besluit aangewezen als verboden plaats. Alleen door de AIVD en MIVD gescreende personen mogen er binnen."

Ook zouden de contracten die 'staatsgeheim' zijn, nooit aan de NCC Group zijn getoond. "De gehéimen zijn dus niet in Britse handen, alleen de aandelen. Kijk, overheden hebben zelf nauwelijks geïnvesteerd in technologie en zijn daarvoor dus wereldwijd afhankelijk geworden van bedrijven die er meer verstand van hebben. Dat is iets waar ze mee moeten leren omgaan", aldus Prins. Volgens One World is er er wel degelijk reden tot zorg. De NCC Group heeft namelijk warme banden met GCHQ, de Britse afluisterdienst, zo laat de website weten.

In een reactie stelt Prins dat de Nederlandse staatsgeheimen nog steeds veilig zijn bij het beveiligingsbedrijf. "De Nederlandse wet is en blijft van toepassing, zoals onder andere de Wet Bescherming Staatsgeheimen en het Wetboek van Strafrecht. Daar hebben de Britten zich aan te houden, net zoals de medewerkers van Fox-IT. Dat er nu een Britste aandeelhouder is, maakt dat niet anders."

Update

De NCTV laat in een reactie aan Security.NL weten dat het geen opdracht aan het WODC heeft gegeven om onderzoek te doen naar de overname van Fox-IT. De opdracht voor het onderzoek "Toegang en invloed buitenlandse investeringen in Nederlandse vitale sectoren" zou daarnaast van voor de overname van Fox-IT stammen. De onderzoeksresultaten van het onderzoek worden halverwege 2016 verwacht en zullen via eind 2016 via de voortgangsrapportage economische veiligheid worden gepresenteerd.

Reacties (6)
11-04-2016, 12:38 door Anoniem
Stel je voor dat de Roverheid nu opeens geen opdrachten meer geeft... Zou toch beroerd zijn voor de inkomsten.
11-04-2016, 14:36 door Anoniem
Fox-IT is toch geen voormalig nutsbedrijf? Het is een bedrijf waar de overheid vaste klant is, en wat is opgericht door
mensen die ooit voor de overheid gewerkt hebben. Wellicht had de overheid zelf zo'n instituut kunnen oprichten, dan
wel als afdeling van het NFI kunnen neerzetten, maar daar is kennelijk niet voor gekozen. En als dat wel gedaan was
dan zou Fox-IT wellicht ook opgericht zijn, maar dan met minder klandizie van de overheid.
Ik denk dat Prins gelijk heeft en dat de overheid best eens een keer de neus mag stoten als er consequenties zitten
aan het ongebreideld privatiseren.
11-04-2016, 16:05 door Anoniem
Bij NCC Group werkte toevallig ook iemand die door een hack van de FBI op het Tor network ontmaskerd is als pedofiel, maar geen zorgen, volgens de rechter was het slechts 'good people who've done bad things' :
https://motherboard.vice.com/read/booz-allen-hamilton-employee-caught-in-fbi-mass-hack-gets-two-days-jail-time
11-04-2016, 19:54 door Anoniem
Door Anoniem: Bij NCC Group werkte toevallig ook iemand die door een hack van de FBI op het Tor network ontmaskerd is als pedofiel, maar geen zorgen, volgens de rechter was het slechts 'good people who've done bad things' :
https://motherboard.vice.com/read/booz-allen-hamilton-employee-caught-in-fbi-mass-hack-gets-two-days-jail-time
Je zou eens drugstesten moeten gaan afnemen, kun je nog eens lachen.
Echter, je punt? Alsof je als sollicitant tegen je baas gaat vertellen dat je een zieke geest hebt...

Ik denk dat het niet onverstandig is, om regelmatig een audit te doen bij dergelijke zaken, ongeacht de aandeelhouder.
Daarnaast moet je als overheid niet zeiken, als je dergelijke vitale zaken overlaat aan een Rechtspersoon met winstoogmerk., want hoeveel is die veiligheid nu precies waard? (Exact één dollar minder, dan het hoogste bod.)
12-04-2016, 08:22 door Anoniem
De suggestieve berichtgeving en reacties rondom FOX-IT ben ik niet gewend van collega's werkzaam in het beveiligingsdomein. Feitelijk gezien heb ik geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de integriteit van werknemers van FOX-IT, iedereen is gescreend, er heerst een need-to-know cultuur en bij mijn weten zijn hebben zich geen grote publieke incidenten rondom dit bedrijf voorgedaan. Als we kijken naar de cijfers maak ik mij zelf meer zorgen over datalekken bij overheden en bedrijven in de vitale infra. Voor de aluhoedjes, ondergetekende werkt niet bij het bedrijf in kwestie, maar stoort zich aan suggestief bashen van concullega's.
18-04-2016, 14:24 door Anoniem
FOX-IT is, achter de schermen, groot geworden door telefoon afluister apparatuur te verkopen aan dictatoriale regimes. Dus met de integriteit zit het inderdaad wel snor.. Of valt dat ook onder suggestief bashen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.