De Amerikaanse senatoren Dianne Feinstein en Richard Burr hebben een omstreden encryptiewetsvoorstel onthuld (pdf) dat bedrijven dwingt om met het ontsleutelen van data te helpen. Encryptie staat namelijk niet boven de wet, aldus de senatoren.
"Al te lang vind ik dat gegevens niet veilig zijn en ben van mening dat consumenten het recht hebben om oplossingen te gebruiken die hun informatie beschermen, waaronder ook sterke encryptie", stelt Burr. "Ik vind echter niet dat die oplossingen boven de wet horen te staan." Via het wetsvoorstel hoopt de senator op een zinvolle discussie over de rol van encryptie binnen de rechtsstaat.
"Geen enkele entiteit of individu staat boven de wet", voegt Feinstein toe. "Het voorstel dat we hebben gemaakt zou inhouden dat als een rechter een bevel afgeeft om technische assistentie of ontsleutelde data te verstrekken, het bedrijf of individu gedwongen wordt dit te doen." Feinstein stelt dat terroristen en criminelen tegenwoordig steeds vaker gebruik van encryptie maken om justitie dwars te zitten, zelfs als er een gerechtelijk bevel is. "We hebben sterke encryptie nodig om persoonlijke gegevens te beschermen, maar we moeten ook weten als terroristen van plan zijn om Amerikanen te vermoorden."
Het wetsvoorstel benadrukt dat niemand boven de wet staat en partijen die een gerechtelijk bevel ontvangen hieraan moeten voldoen. Verder moeten bedrijven die communicatiediensten en -producten leveren zowel de privacy van personen beschermen als aan gerechtelijke bevelen kunnen voldoen. Het gaat dan om softwarebedrijven, fabrikanten van apparaten en aanbieders van allerlei digitale communicatiediensten. In het geval van een gerechtelijk bevel moeten deze partijen de gevraagde informatie of data kunnen overhandigen.
Wel stelt het wetsvoorstel dat de overheid een bedrijf niet kan dwingen om een specifiek besturingssysteem of ontwerp te maken om aan het gerechtelijk bevel te voldoen. Recentelijk oordeelde een Amerikaanse rechter dat Apple een aangepaste versie van iOS moest maken zodat de FBI toegang tot een vergrendelde iPhone kon krijgen. "Gebaseerd op de eerste feedback ben ik vol vertrouwen dat de discussie is begonnen. We overleggen graag om een oplossing voor dit belangrijke en uitdagende probleem te vinden", laat Burr weten.
De Amerikaanse senator Ron Wyden heeft in een reactie naar het wetsvoorstel uitgehaald. "Dit wetsvoorstel zou Amerikanen verbieden zichzelf te beschermen. Het zou de sterkste vormen van encryptie verbieden en de basis voor de cyberveiligheid van miljoenen Amerikanen ondermijnen." Volgens Wyden zouden Amerikanen door het wetsvoorstel juist kwetsbaarder voor stalkers, identiteitsdieven, buitenlandse hackers en criminelen worden. Ook zou het geen bescherming tegen terroristen bieden. Kwaadwillenden zouden via buitenlandse aanbieders nog steeds over encryptie blijven beschikken. "Amerikanen die hun veiligheid en vrijheid belangrijk vinden moeten dan ook samenwerken om dit gevaarlijke voorstel tegen te gaan", roept Wyden op.
Eerder hadden de Amerikaanse burgerrechtenbewegingen ACLU en EFF de Amerikaanse president Barack Obama opgeroepen om het encryptievoorstel te verwerpen. "Het staat zonder twijfel vast dat dit wetsvoorstel de veiligheid van miljarden internetgebruikers bedreigt, waaronder journalisten, activisten en gewone mensen die hun recht op de vrijheid van meningsuiting willen uitoefenen, alsmede de vitale infrastructuur en overheidsdatabases", waarschuwde de organisaties.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.