image

Kamer bespreekt experimenten met elektronisch stemmen

donderdag 19 mei 2016, 14:35 door Redactie, 9 reacties

De Tweede Kamer heeft deze week een wetsvoorstel van de VVD besproken om experimenten met elektronisch stemmen te houden. Het initiatiefwetsvoorstel is afkomstig van VVD-Kamerlid Joost Taverne. Elektronische voorzieningen bij de verkiezingen moeten volgens Taverne voor minder verkeerd uitgebrachte stemmen zorgen en stemmen sneller en met minder fouten tellen.

Tijdens het debat krijgt Taverne bijval van partijgenoot Veldman. Het VVD-Kamerlid vindt het ouderwets dat er nog steeds met het rode stempotlood wordt gestemd. Amhaouch (CDA) en onafhankelijk Kamerlid Klein vragen zich echter af of het wel verstandig is om te experimenteren met zoiets belangrijks als het kiesproces. PVV-Kamerlid Bosma maakt zich zorgen over de hoge kosten die bij het invoeren van een elektronische stemprinter komen kijken.

Ook de gevolgen van het inzetten van elektronische voorzieningen voor het stemgeheim en de mogelijkheden voor stemfraude worden genoemd. SP-Kamerlid Van Raak wijst erop dat in 2007 juist is gestopt met het gebruik van stemcomputers door de zorgen daarover. Klein vreest dat de combinatie van stemprinters en stemmentellers een gevaar vormt voor het stemgeheim. De mogelijkheden voor fraude worden groter, denkt Bosma. Oosenbrug benadrukt dat de betrouwbaarheid van gebruikte systemen boven elke twijfel verheven moet zijn. Ko?er Kaya van D66 benadrukt dat de risico's van het inzetten van ict in het verkiezingsproces niet mogen worden gebagatelliseerd.

In zijn initiatiefwetsvoorstel beschrijft Taverne niet hoe de experimenten er precies uit moeten zien. Dat zou op een later moment moeten worden uitgewerkt. Volgens Amhaouch is dat niet "de koninklijke weg". Het zou beter zijn om zaken die samenhangen met verkiezingen gewoon in de wet zelf te regelen, vindt ook Koser Kaya. Van Raak noemt het initiatiefwetsvoorstel daarom "ontijdig". Taverne komt later met een reactie op de inbreng van de Kamer.

Reacties (9)
19-05-2016, 15:10 door Anoniem
Allen zouden verplicht het boek "Ein König für Deutschland" moeten lezen van Andreas Eschbach. Dan zouden ze tot de conclusie komen dat elektronisch stemmen veel te grote risico's heeft. Computers zijn er om gegevens te bewerken, en als je nu iets niet wilt bij verkiezingen is dat er gegevens bewerkt kunnen worden, of terug te herleiden zijn op een persoon.
In het boek van Eschbach wordt Nederland juist geroemd dat het een verstandig besluit heeft genomen om te stopppen met elektronisch stemmen.
19-05-2016, 16:44 door Anoniem
@15:10 Mee eens. Ik vind het ronduit belachelijk als ik op een digitale manier zou moeten stemmen. Gewoon een rood potloodje en een formulier hoor. Veiliger en het mooie traditionele gevoel.
19-05-2016, 17:10 door Anoniem
Het VVD-Kamerlid vindt het ouderwets dat er nog steeds met het rode stempotlood wordt gestemd

Als dit het enige (fut) argument is dat dit kamerlid heeft, dan kunnen we weer over gaan tot de orde van de dag.

Je zou namelijk ook kunnen stellen dat het proces al decennia (al meer dan 150 jaar) goed werkt. (geen fraude, voor iedereen controleerbaar, en een uitgebrachte stem niet herleidbaar tot een kiezer) Er is dan ook geen noodzaak/dwingende reden om hier verandering in aan te brengen.
19-05-2016, 17:51 door Anoniem
" Het VVD-Kamerlid vindt het ouderwets dat er nog steeds met het rode stempotlood wordt gestemd "

Ik vind het ouderwets dat het VVD-kamerlid compleet digibeet is.
19-05-2016, 17:55 door Anoniem
Maar over welke democratie hebben wij het eigenlijk?

#1juni2005
19-05-2016, 18:31 door Anoniem
Hadden ze dit gemist, negen dagen geleden?
https://www.security.nl/posting/470320/Plasterk+publiceert+resultaten+van+elektronisch+stemmen+tellen
Of willen ze het meer doen zoals de decentralisatie van de zorg is gedaan, niet te veel nadenken (dat overzie je toch niet en het is slecht voor je slagvaardigheid) en vooral heel optimistisch zijn?

Ze herhalen de hardnekkige fout om alleen te willen zien wat automatisering potentieel oplevert en niet wat ermee mis kan gaan. Er is een keer (ik dacht ergens in de laatste paar jaar) internationaal gekeken hoe elektronisch stemmen is uitgepakt op plaatsen waar het is ingevoerd. Wat ik me herinner van de conclusies is dat politici die het hadden ingevoerd veel te optimistisch waren geweest over de voordelen, en dat de praktijk tot nu toe lijkt uit te wijzen dat je niet zomaar de systemen van de vorige keer opnieuw kan aanzetten maar dat met alle inmiddels ontdekte lekken in software die gepatcht moeten worden, het opnieuw testen en certificeren van de systemen, het opnieuw uitrollen van alle wijzigingen en dat soort ellende je voorafgaand aan elke verkiezing een automatiseringsproject voor je kiezen krijgt dat de kostenbesparingen waar men op hoopte vernietigt.

Als je kiest aan welke automatisering je je geld wilt besteden dan kijk je waar de meeste besparingen te halen vallen. Dan kom je eigenlijk nooit uit bij werk dat maar zelden uitgevoerd hoeft te worden, daar zullen de kosten van automatisering groter zijn dan de besparingen die je ermee haalt. Een slechte investering noem je zoiets, iets waar men bij de VVD niet ongevoelig voor zou moeten zijn.

Maar goed, wat we nu doen is ouderwets en dat weegt kennelijk zwaarder. Het is een prestigekwestie, met andere woorden. Elektronisch stemmen is een gadget voor bestuurders. Misschien moeten we ze een leuke iPad geven of zo en zien of ze daar gelukkig van worden.
19-05-2016, 20:54 door Anoniem
Misschien moeten we ze een leuke iPad geven of zo en zien of ze daar gelukkig van worden.

Die hebben de meeste al (betaald van gemeenschapsgelden), en kunnen ook vaak slecht mee omgaan.


Ze herhalen de hardnekkige fout om alleen te willen zien wat automatisering potentieel oplevert en niet wat ermee mis kan gaan.

Dan weet ik nog wel een leuk automatiseringsprojectje voor ze, waar potentieel vele miljoenen mee uitegspaard kunnen worden: Laten we de politici vervangen door AI's. :-)
Kijkt eens naar de ambities waar die politici allemaal (gemeensschaps)geld aan uitgeven, en hoe vaak het vervolgens een flop blijkt te zijn. Dat roept de vraag op of dat met automatisering niet beter kan. Dus een computer/programma ipv een politicus. Bespaart ook een hoop uitgaven aan pensioenen, wachtgeldregelingen en onkostenvergoedingen.
20-05-2016, 11:23 door Anoniem
Waarom opnieuw het wiel uitvinden, OSET Foundation heeft een raamwerk met Open Source code staan. RDP inregelen voor de code met een fatsoenlijke beloning + normalized systems en dergelijke toepassen. Door meerdere onafhankelijke organisaties laten toetsen en certificeren (bijv Common Criteria EAL 7).
20-05-2016, 16:41 door Anoniem
Waarom opnieuw het wiel uitvinden, OSET Foundation heeft een raamwerk met Open Source code staan. RDP inregelen voor de code met een fatsoenlijke beloning + normalized systems en dergelijke toepassen. Door meerdere onafhankelijke organisaties laten toetsen en certificeren (bijv Common Criteria EAL 7).

En dan is het stemproces voor de gewone (lees: niet-ict) kiezer niet meer te controleren.
Je creeert dan een black box.
Dat het door meerdere organisatie gecontroleerd/gecertificeerd is, betekent nog niet dat er iets fout in kan zitten of misbruik van gemaakt kan worden. En als burger moet je maar op de blauwe ogen van de programmeurs, bedrijven en certificeringen geloven.
Denk hierbij bv aan Diginotar.... (Die had ook alles op orde, tot en met de audit-verklaringen toe)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.