Medische data van Nederlanders, waaronder declaratiedata en gebruikte medicatie, worden zonder dat patiënten hier specifiek toestemming voor hebben gegeven en zonder dat de Tweede Kamer hier van weet intensiever met zorgverzekeraars gedeeld.
Dat laat een arts tegenover de Volkskrant weten. Het gaat om afspraken die minister Edith Schippers van Volksgezondheid vorig jaar september buiten de Tweede Kamer om met verschillende zorgverzekeraars maakte. Door de afspraak kunnen declaratiedata, zoals gegevens over diagnosegroepen, bijvoorbeeld psychische stoornissen, en de gebruikte medicatie worden gedeeld. Verzekeraars beschikken over deze gegevens voor de financiële afhandeling. Voorheen werden de data aan één partij voor onderzoek gedeeld.
Daarnaast zijn er ziekenhuizen en geestelijke gezondheidsinstellingen die de Zorgautoriteit (NZa) een uitgebreide verzameling zorg- en behandeldata verstrekken. Schippers heeft in september toestemming gegeven deze twee datasets via een zogeheten 'informatiemakelaar' breder te delen. Ook zorgverzekeraars kunnen deze data opvragen. Dit gebeurt zonder specifieke toestemming van de patiënten.
Experts zijn kritisch over de overeenkomst. "De patiënt heeft geen keus. Het zijn declaratiegegevens, en die gaan nu gebruikt worden voor een ander doel dan de financiële afhandeling van de behandeling", zegt Jos Dute, bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht in Nijmegen. Volgens Hugo de Vos, adviseur over informatie in de zorg, weerspiegelt de overeenkomst de grote honger naar data en de verwachting dat alles te voorspellen is als alle data van alle Nederlanders voorhanden zijn. "Zonder dat goed is nagedacht of het middel het doel legitimeert."
Het ministerie stelt dat de gegevenms geheel geanonimiseerd en beveiligd zijn. De Tweede Kamer zou niet zijn ingelicht omdat de Kamer eerder al had aangedrongen op het beter uitwisselen van informatie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.