De beveiligingsmaatregel die moet voorkomen dat gebruikers van Tor Browser door opsporingsdiensten worden geïdentificeerd en deze week werd aangekondigd zit nog niet in de Windows-versie, zo hebben de ontwikkelaars van Selfrando, zoals de maatregel heet, laten weten.
Selfrando moet Tor Browser-gebruikers tegen bepaalde exploits beschermen. Via Tor Browser kunnen internetgebruikers eenvoudig hun ip-adres en identiteit beschermen. Het bestaat uit een aangepaste Firefox-versie en software om met het Tor-anonimiseringsnetwerk verbinding te maken. In het verleden heeft de FBI bijvoorbeeld beveiligingslekken in het Firefox-gedeelte gebruikt om het werkelijke ip-adres van gebruikers te achterhalen. Selfrando moet dit soort aanvallen voorkomen.
De maatregel is vooralsnog alleen in de 64-bit Linux-versie van de 'hardened' Tor Browser aanwezig. Windowsgebruikers zullen nog even moeten wachten, aangezien de maatregel voor de Windowsversie nog in ontwikkeling is. Naast de standaardversie is er ook een 'hardened' versie van Tor Browser met allerlei extra beveiligingsmaatregelen die verschillende soorten aanvallen moeten voorkomen. Het gaat echter nog om een experimentele versie die bijvoorbeeld meer geheugen verbruikt en groter in omvang in.
Selfrando zal echter ook in de standaardversie van Tor Browser verschijnen. Waarschijnlijk zal dit in Tor Browser versie 7.0 gebeuren, die voor de lente van 2017 staat gepland. Om het proces te versnellen kunnen gebruikers helpen met het testen van de nieuwe beveiligingsmaatregel, zo laten de ontwikkelaars op de website van het Tor Project weten. Zo is er vooral vraag naar "meer ervaren" mensen die een 64-bit versie van Linux draaien en de testversies willen proberen. De onderzoekers stellen dat Selfrando niet alleen helpt om Tor Browser-gebruikers te beschermen, maar uiteindelijk ook gebruikers van andere browsers kan helpen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.