Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft bij de presentatie van het Cybersecuritybeeld Nederland 2016 herhaald dat de overheid meer bevoegdheden nodig heeft om cybercriminelen aan te pakken. Op dit moment zijn de detectie en pakkans nog te klein, mede door het gebruik van encryptie.
"Opsporingsdiensten stellen dat de huidige bijzondere opsporingsbevoegdheden, zoals het aftappen en opnemen van communicatie, nauwelijks meer effectief zijn door versleuteling", aldus het Cybersecuritybeeld. "Om die reden bevat het wetsvoorstel Computercriminaliteit III de bevoegdheid om, als er sprake is van een misdrijf, onder bepaalde voorwaarden geautomatiseerde werken op afstand binnen te dringen."
Tegenover het Financieele Dagblad maakt Dijkhoff de vergelijking met het binnengaan van een huis als de rechter een huiszoekingsbevel heeft gegeven. Dit moet ook bij computersystemen mogelijk worden. "Nu moeten we analoog een huis binnengaan in de hoop dat we een verdachte achter zijn toetsenbord aantreffen", zegt de staatssecretaris.
Wat betreft de impact van deze maatregel op de privacy van mensen is dit een discussie die volgens de bewindsman de komende jaren steeds vaker zal worden gevoerd. "Maar als de overheid niets mag doen, wil dat niet zeggen dat uw privacy gewaarborgd is. Het betekent alleen maar dat ik niet kan zien of iemand uw privacy schendt."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.