image

Onderzoek: Nederlanders doen zelden aangifte van cybercrime

vrijdag 16 september 2016, 15:13 door Redactie, 11 reacties

Nederlanders doen zelden aangifte als ze het slachtoffer van cybercrime zijn geworden, zo blijkt uit onderzoek (pdf) van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). De aangifte- en meldingsbereidheid is het grootst onder slachtoffers van woninginbraak en autodiefstal.

Onder slachtoffers van vernielingen, seksuele mishandeling en cybercrime is de aangifte- en meldingsbereidheid daarentegen het laagst. Volgens het WODC is het voor overheden van groot belang dat slachtoffers van misdrijven hiervan melding maken bij de politie, en bij voorkeur ook aangifte doen. Een melding is van belang voor de informatiepositie van de politie, en een aangifte is in veel gevallen noodzakelijk om een opsporingsonderzoek te kunnen starten.

Cijfers laten echter zien dat de aangiftebereidheid in Nederland sinds 2005 daalt. De Tweede Kamer vroeg daarom minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie om onderzoek te laten doen naar de oorzaken van deze daling en mogelijkheden om de aangiftebereidheid te vergroten. Bij het onderzoek werd ook naar cybercrime gekeken. Deze vorm van criminaliteit komt steeds vaker voor, terwijl de onderzoekers vaststelden dat slachtoffers van deze delicten zelden naar de politie stappen.

Wanneer een misdrijf in de eigen buurt is gepleegd is de aangifte- en meldingsbereidheid groter dan wanneer het elders in de woonplaats, elders in Nederland of in het buitenland is gepleegd. Daarnaast is de aangifte- en meldingsbereidheid het hoogst wanneer het delict bij het slachtoffer thuis plaats vindt, en wordt er juist weinig aangifte gedaan en melding gemaakt van delicten die in het openbaar vervoer worden gepleegd.

Waarom slachtoffers van cybercrime minder vaak naar de politie stappen kunnen de onderzoekers niet zeggen. Ze pleiten op dit terrein voor nieuw onderzoek. Daarbij moet niet alleen worden gekeken naar de vraag wat invloed op het melden van cybercrime heeft, maar ook of er alternatieve manieren zijn waarop deze misdrijven gemeld zouden moeten kunnen worden. Daarnaast pleiten de onderzoekers ervoor om slachtoffers van cybercrime te stimuleren vaker melding te maken en aangifte te doen.

Reacties (11)
16-09-2016, 15:21 door Anoniem
Wie wel eens aangifte bij de politie heeft proberen te doen van cyberstalking, etc weet al waarom. Huh meneer kunt u dat spellen...

Kansloos...
16-09-2016, 16:00 door Anoniem
gek he, als bij je eerste aangifte de politieagente tegenover je zegt dat schade onder de 1500 sowieso niet onderzocht wordt.
zelfs al lever je zelf alle bewijzen en de online identiteit van de dader (IP, mail, facebook, 06 nummer etc.) aan melden ze je terug dat er onvoldoende bewijs is om een onderzoek "te starten"

ik adviseer sindsdien iedereen om er geen tijd in te steken en zelf voor rechter te spelen.
16-09-2016, 16:50 door Anoniem
Toen mijn identiteit gejat werd en ik zwart gemaakt werd op het internet zei de politie doodleuk dat ik geen aangifte kón doen hiervan. De oploskans is te klein, de inspanning te groot en dat weegt weer door in de cijfertjes. Aangifte is inderdaad kansloos!
16-09-2016, 18:05 door Anoniem
Er werd mij bij melding van cybercriminaliteit tegen mij verteld dat het mijn eigen schuld was omdat ik nou eenmaal de site bezocht had waarvandaan de criminelen mijn gegevens gehaald hadden. Er werd mij letterlijk gevraagd "Heb je er al eens over gedacht om die site gewoon niet te gebruiken?" en er werd heel moeilijk over de hele situatie gedaan.
Bij elke stap van de aangifte werd er duidelijk gemaakt door de agente dat zij haar tijd aan het verdoen was omdat er niets mee gedaan zou worden. Met veel zuchten van de agente haar zijde heb ik het uiteindelijk voor elkaar gekregen dat de aangifte werd opgenomen, maar de politie wil gewoon niet dat je zo'n aangifte doet.
16-09-2016, 21:36 door Anoniem
Door Anoniem: Er werd mij bij melding van cybercriminaliteit tegen mij verteld dat het mijn eigen schuld was omdat ik nou eenmaal de site bezocht had waarvandaan de criminelen mijn gegevens gehaald hadden. Er werd mij letterlijk gevraagd "Heb je er al eens over gedacht om die site gewoon niet te gebruiken?" en er werd heel moeilijk over de hele situatie gedaan.
Bij elke stap van de aangifte werd er duidelijk gemaakt door de agente dat zij haar tijd aan het verdoen was omdat er niets mee gedaan zou worden. Met veel zuchten van de agente haar zijde heb ik het uiteindelijk voor elkaar gekregen dat de aangifte werd opgenomen, maar de politie wil gewoon niet dat je zo'n aangifte doet.
Ja je zou gewoon gebruik moeten kunnen maken van het internet. Nee ik praat het niet goed. Maar ik maak al 15 jaar gebruik van het internet en heb nog nooit problemen gehad met wie of wat dan ook. Ik vind het knap dat mensen het voor elkaar krijgen om in dergelijke problemen te komen. Uiteindelijk heeft die agente ook gelijk, je hoeft er geen gebruik van te maken. Als er iemand is die mijn identiteit overneemt, wens ik diegene veel plezier. Mn vrienden en familie kennen me wel wat langer dan vandaag. Er valt dus weinig zwart te maken.
16-09-2016, 21:44 door [Account Verwijderd]
De aangifte- en meldingsbereidheid is het grootst onder slachtoffers van woninginbraak en autodiefstal. Onder slachtoffers van vernielingen, seksuele mishandeling en cybercrime is de aangifte- en meldingsbereidheid daarentegen het laagst.

Denk dat dat komt door verzekeringsvoorwaarden. Het oplossingspercentage in NL is zodanig laag dat je weet dat je weinig kan verwachten van Politie/Justitie.
16-09-2016, 22:15 door Anoniem
Toen ik wegens ernstige bedreiging aangifte deed had de agent in kwestie de grootste moeite om de tekst voor elkaar te krijgen.
Ik heb toen maar geholpen door voor te zeggen(!)
Terwijl ik een kenteken doorgaf,waarop de agent zei " deze wagen is onverzekerd" is er niets mee gedaan ook na mijn klacht niet.
Kansloos de politie in Nederland.
Ze mogen ook niets,dat is de keerzijde
17-09-2016, 05:17 door Anoniem
Aangifte doen is hoe dan ook zinloos. De politie is veel te druk met boetes uitschrijven om hier nog tijd aan te besteden. Boetes leveren de roverheid tenslotte geld op. Een aangifte oplossen kost geld.
17-09-2016, 13:06 door Anoniem
Ik heb het één keer geprobeerd. Pfff.
20-09-2016, 12:57 door Anoniem
Ik heb het ook geprobeerd: "een iepee-adres ? wat is dat ?". Tsja, wat moet je dan ?
25-09-2016, 15:18 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb het ook geprobeerd: "een iepee-adres ? wat is dat ?". Tsja, wat moet je dan ?

Ik had gezegd en dat moet een agent voorstellen in een gedigitaliseerde samenleving. Was zeker een ouwe truus?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.