Verschillende nieuwsorganisaties in de Verenigde Staten hebben de FBI aangeklaagd om te achterhalen hoeveel er is betaald voor de hacktool waarmee de opsporingsdienst de iPhone 5c van één van de San Bernardino-schutters kon ontgrendelen en door wie de tool is ontwikkeld, zo meldt de Associated Press.
Het ontgrendelen van de iPhone was aanleiding voor een rechtszaak tegen Apple, waarbij de FBI eiste dat het bedrijf een backdoor zou ontwikkelen om toegang tot het toestel te krijgen. Vervolgens maakte de opsporingsdienst bekend dat het via een externe partij toegang tot het toestel had gekregen. Hoeveel de FBI had betaald en wie deze partij is liet de opsporingsdienst niet weten. Wel verklaarde FBI-directeur James Comey dat de FBI veel voor de hacktool had betaald. "Meer dan ik voor de verdere duur van deze baan zal verdienen. Maar het was het helemaal waard."
Amerikaanse media achterhaalden dat Comey zo'n 14.900 dollar per maand verdient. Aangezien zijn ambtstermijn nog 7 jaar en 4 maanden duurt, zou het om een bedrag van meer dan 1,3 miljoen dollar gaan dat de hackers voor hun exploit ontvingen. Deze week demonstreerden onderzoekers van de Universiteit van Cambridge echter een aanval waarmee het ook mogelijk bleek om een iPhone 5c te ontgrendelen. De aanval is met goedkope en algemeen verkrijgbare elektronica-apparatuur uit te voeren.
De Associated Press, Vice Media en Gannett hebben nu een aanklacht onder de Amerikaanse Freedom of Information Act ingediend, vergelijkbaar met de Nederlandse Wet Openbaarheid van Bestuur. De nieuwsorganisaties zeggen dat het essentieel is voor het toezicht van het publiek op het functioneren van de overheid om het bedrag en de aanbieder van de hacktool te achterhalen. Eerdere verzoeken om de informatie werden echter door de overheid geweigerd omdat die invloed op "handhavingsactiviteiten" zouden kunnen hebben.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.