Het standpunt van het Nederlandse kabinet dat er geen maatregelen tegen encryptie moeten worden genomen, zoals het verzwakken of toevoegen van achterdeurtjes, wordt internationaal actief uitgedragen, zo heeft minister Van der Steur van Justitie op Kamervragen over het Frans-Duitse initiatief tegen versleutelde communicatie laten weten. Beide landen willen kijken of aanbieders kunnen worden verplicht data te ontsleutelen.
Aanleiding voor D66-Kamerlid Verhoeven om Kamervragen te stellen. Zo wilde hij onder andere weten of de plannen ook met de Nederlandse overheid zijn gedeeld. Van der Steur erkent dat de overheid in kennis is gesteld van het Frans-Duitse initiatief, waarin men de Europese Commissie onder meer oproept de mogelijkheid te onderzoeken voor een wetsvoorstel voor alle aanbieders van internet- of elektronische communicatie om mee te werken aan het rechtsproces, zo antwoordt de minister (pdf).
Verhoeven vroeg Van der Steur ook of hij het ermee eens is dat terroristen niet afhankelijk zijn van berichtenapps als WhatsApp en Telegram en dat zij zeer gemakkelijk andere, vrij beschikbare, communicatiesoftware met sterke encryptie kunnen gebruiken. Daarop laat de minister weten dat terroristen en criminelen van alle mogelijke communicatiesoftware gebruik kunnen maken, waaronder WhatsApp en Telegram.
In zijn antwoorden schrijft Van der Steur verder dat het kabinetsstandpunt over encryptie nog steeds ongewijzigd is. "Het Kabinet is zich ervan bewust dat de toenemende digitalisering van de samenleving naast kansen ook risico’s met zich meebrengt. Om deze risico’s te beperken zijn goede cybersecuritymaatregelen ter verhoging van de digitale weerbaarheid van overheden, bedrijven en burgers nodig. Versleuteling van data is een maatregel die inzage van gegevens door onbevoegden kan tegengaan." De minister voegt toe dat het Nederlandse standpunt en de afwegingen die daaraan ten grondslag liggen zijn vertaald naar het Engels en internationaal actief worden uitgedragen.
Ook werd de minister gevraagd of hij het ermee eens is dat het afzwakken van encryptie geen duurzame oplossing biedt voor het opsporen van terroristen, maar dat het criminelen en buitenlandse inlichtingendiensten en staatshackers wel meer mogelijkheden biedt om persoonsgegevens en bedrijfsgeheimen te achterhalen en de vitale infrastructuur te hacken. Volgens Van der Steur is er op dit moment geen zicht op mogelijkheden om in algemene zin, bijvoorbeeld via standaarden, encryptieproducten te verzwakken zonder daarmee de veiligheid van digitale systemen die van encryptie gebruik maken te compromitteren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.