De overheid moet cybercrime serieus nemen en geen wetsvoorstellen invoeren die internetcriminelen juist helpen, zo stelt D66. Ook moet de overheid mensen en bedrijven helpen zich beter te beveiligen door goede voorlichting over cyberhygiëne te geven, aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven in het AD.
In zijn column voor de krant hekelt Verhoeven de bezuinigingen op de politie, die volgens hem goed online recherchewerk in de weg staan. Het Kamerlid heeft ook kritiek op de registratie van internetmisdrijven, aangezien dit nu niet goed wordt bijgehouden, en haalt uit naar wetsvoorstellen die de online veiligheid juist verkleinen. "De politie bevoegdheid geven tot hacken en het afzwakken van encryptie, zijn bijvoorbeeld voorstellen die cybercriminelen juist helpen", merkt hij op.
Verhoeven richt zich verder op bedrijven, die open over cyberaanvallen moeten zijn. Door informatie over dergelijke aanvallen te delen kunnen andere bedrijven zich beschermen. Tevens wil het Kamerlid dat softwarebedrijven veiligere software afleveren en daarvoor ook garanties geven. "En gewone mensen moeten weten hoe ze hun online apparaten veilig houden door middel van sterke wachtwoorden, het negeren van verdachte mailtjes, het versleutelen van berichten en het updaten van software", besluit hij de column.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.