Ict-aanbieder BT en elektronicagigant Toshiba hebben in Groot-Brittannië een demonstratie gegeven hoe kwantumcryptografie kan worden gebruikt om digitale informatie die binnen banken in omloop is tegen aanvallers te beschermen.
Kwantumcryptografie is een techniek waarbij het versleutelen van informatie wordt uitgevoerd met behulp van licht, ofwel fotonen. Een nul of één wordt voorgesteld door een enkel lichtdeeltje. Op het niveau van enkele deeltjes gelden de wetten van de kwantummechanica. Dat betekent dat als het versleutelde bericht wordt afgeluisterd, de inhoud van het bericht automatisch wijzigt. Organisaties kunnen zo controleren of de sleutel door een aanvaller is onderschept.
Kwantumcryptografie kan worden gebruikt om vertrouwelijke gegevens, bijvoorbeeld persoonlijke data, biometrische data en bankafschriften, van een bankfiliaal naar een off-site datacentrum te versturen. Het systeem van BT en Toshiba gebruikt kwantumcryptografie tussen twee locaties digitale encryptiesleutels te maken, die kan worden gebruikt voor het versleutelen en authenticeren van alle vertrouwelijke informatie die tussen de twee locaties wordt uitgewisseld. De kwantumsignalen die gebruikt worden om de geheime sleutels te vormen kunnen via dezelfde glasvezels worden verzonden die de bank voor het versturen van andere data gebruikt.
Beide bedrijven hebben de afgelopen twee jaar in Toshiba’s onderzoekslab in Cambridge aan technieken gewerkt waarmee kwantumbeveiliging in conventionele glasvezelcommunicatienetwerken geïntegreerd wordt. Daarbij is voor het eerst het succes van kwantumcryptografie bij een 'live' operationele glasvezelkabel aangetoond die op het zelfde moment 10Gbps aan data verstuurde. Nog recenter hebben de bedrijven ontdekt dat kwantumsleuteldistributie mogelijk is op een kabel die tegelijkertijd 100Gbps aan data vervoert. In Japan maakt Toshiba al gebruik van kwantumcryptografie om het versturen van genoomgegevens te beveiligen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.