De politie is op dit moment volop bezig met het testen en ontwikkelen van toepassingen voor augmented reality, waardoor in de toekomst bijvoorbeeld forensisch onderzoekers live met een agent kunnen meekijken. Dat laat de politie tegenover het AD weten.
Augmented reality is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer, aldus de definitie van Wikipedia. Via een bril of smartphone kan een agent allerlei extra informatie over de omgeving bekijken of opvragen. Ook kunnen anderen op afstand meekijken, bijvoorbeeld forensisch onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
"Ik kan zeggen waar monsters van genomen moeten worden, bloedsporen lezen of meesturen. 'Kijk daar eens'. Dat is een groot voordeel. Het geeft een veel betere toegang tot de plaats delict, dan bijvoorbeeld telefonisch iemand de situatie horen beschrijven", zegt Martin Roos, spoordeskundige van het NFI. "De tijd dat bromsnor met zijn handen op zijn rug rondliep ligt definitief achter ons", voegt hoofdinspecteur en adviseur van de politie Rob Kouwenhoven toe.
Niet alleen op de plaats delict kan augmented reality worden gebruikt. Via een virtual reality-bril is het mogelijk om dezelfde omgeving te ervaren. Rechercheurs, agenten, rechters en advocaten kunnen zo in 3D een reconstructie meemaken. Zowel op technologisch als juridisch gebied zijn er echter nog verschillende hindernissen. Zo moet het gebruik van augmented reality waterdicht zijn voordat het als bewijsmateriaal in rechtszaken kan worden aangevoerd, zegt Nick Koeman, projectleider en strategisch innovatieadviseur bij de Nationale Politie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.