Justitie heeft tijdens het onderzoek naar een 45-jarige man die verdacht werd van het uitvoeren van verschillende aanvallen op de gemeente Hellevoetsluis terecht een arrestatieteam ingezet om te voorkomen dat de computers van de verdachte versleuteld zouden worden aangetroffen.
De man werd eerder dit jaar al veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een werkstraf van 120 uur. Het vonnis is nu openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat de man een dos-aanval op de website van de gemeente Hellevoetsluis heeft uitgevoerd. Verder voerde hij een aanval uit op het publieke wifi-netwerk van de gemeente, waarbij hij een "rogue" access point gebruikte, zodat al het verkeer van gebruikers via zijn laptop verliep. Op deze manier kon hij gebruikers naar een pornosite doorsturen. Verder is de man een NAS van een min of meer willekeurig slachtoffer binnengedrongen en heeft daar gegevens gekopieerd.
Volgens de advocaat van de man heeft het Openbaar Ministerie bij de aanhouding van de verdachte geen rekening met proportionaliteit en subsidiariteit gehouden. Eind 2014 werd de verdachte aangehouden door een arrestatieteam, waarbij de voordeur van de woning van de verdachte werd ingetrapt. De verdachte kreeg een zak over zijn hoofd en werd geboeid afgevoerd. "De minderjarige zoon moest door Jeugdzorg van school worden gehaald. Deze ingreep was onnodig kwellend en traumatisch voor vader en zoon", aldus de advocaat.
De rechter was het daar niet mee eens. "Bij het tweede politieoptreden is weliswaar stevig opgetreden, maar ten tijde van dat optreden was er de verdenking van een ernstig strafbaar feit. Voor het onderzoek daarnaar was het van groot belang dat de computers waaraan onderzoek zou moeten worden gedaan onversleuteld en werkend werden aangetroffen, zonder dat de verdachte de kans zou krijgen gegevens te wissen of te veranderen. Daarin is de rechtvaardiging gelegen voor het optreden van een arrestatieteam. Dat deze verdenking uiteindelijk niet bevestigd is door het verrichte onderzoek is wijsheid achteraf en levert geen verzuim van vormen op."
De gemeente eiste nog een schadevergoeding van bijna 23.000 euro, maar die hoeft de man niet te betalen. Volgens de rechter is het de vraag of de gevorderde schade direct het gevolg is van het handelen van de man. "Niet duidelijk is of er sprake is van kosten die zien op een herstelactie, dan wel kosten die zien op voorkoming van herhaling in de toekomst." De man kwam in 2007 ook al eens in het nieuws. Toen omdat hij een identiteitsbewijs had verkregen waarop hij als de Joker uit de Batmanfilms stond afgebeeld. De identiteitskaart moest hij uiteindelijk weer inleveren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.